avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, O persoana cu tumora la unul din rinichi , ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, O persoana cu tumora la unul din rinichi , rinichiul ...

Buna ziua,
O persoana cu tumora la unul din rinichi , rinichiul va fi scos ,Are drept la pensie de invaliditate..
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: sopor , utilizator 16:44, 1 Mai 2021
Trebuie depus dosar la Comisia medicala din cadrul CJP. In dosar se pun acte medicale care dovedesc starea de sanatate a persoanei. Comisia medicala hotaraste daca persoana poate beneficia de pensie de invaliditate.
Sunt aplicabile prevederile Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare,
-ART. 68 (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
-ART. 71 (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de către comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, după caz, la comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, după caz.
Multumesc tare mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie medicala / decizie de pensie claravoda claravoda buna ziua, ref la decizia de pensionare ptr invaliditate:daca perioada de cotizare este ok ca si incadrare si diagnosticul de neoplasm credeti ca,casa de ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensia pe caz de boala? ecaterina18 ecaterina18 Va rog frumos, vreau sa aflu daca o persoana cu astfel de boli se poate pensiona:Incontinenta urinara de efort, Insuficienta renala cronica in stadiu de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - pensie de invaliditate Punk_Kitty Punk_Kitty Buna ziua, Ma numesc Mihaela si as vrea sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare : In ultimul an calendaristic am acumulat un numar de 67 de zile de ... (vezi toată discuția)