avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună ziua! Anul trecut am adoptat o fetiță de 6 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună ziua! Anul trecut am adoptat o fetiță de 6 ani. Am adus-o ...

Bună ziua!
Anul trecut am adoptat o fetiță de 6 ani. Am adus-o acasă la sfârșitul lunii august și din septembrie am intrat în concediu de acomodare până luna aceasta. N-am făcut cererea de concediu pentru un an de zile cât am dreptul deoarece este puțin greu cu banii primiți de la stat fiind părinte singur.
Hotărârea finală este încă la tribunal, nu s-a terminat adopția. Fetița mea s-a acomodat foarte bine.
Ținând cont ca s-a modificat legea 268 din noiembrie 2020 unde se specifica cuantumul indemnizației de 85% din media veniturilor nete realitate în ultimele 12, aș dori să știu dacă mă pot încadra conform acestei legi.
Va rog să mă ajutați cu această informație deoarece aș vrea să mai prelungesc și cele 3 luni din care mai am dreptul până se termină anul.
Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 08:31, 5 Mai 2021
Concediul și indemnizația se acordă pe baza cererii persoanei îndreptățite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau, după caz, de încuviințare a adopției, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcția în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul, precum și dovada intrării efective în concediu ori a suspendării activității.

Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Cuantumul indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Drepturile se stabilesc și se acordă începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției.
Buna ziua,
Am depus toate documentele, hotărârea judecătorească, decizia de suspendare, copii după certificatul de naștere al copilului si buletinul meu, adeverința de venit. De la direcția de plăți nu am primit răspuns daca mă încadrez conform modificării legii. Eu am efectuat doar 9 luni din concediul de acomodare, nu am făcut cererea de suspendare pentru tot anul deoarece este greu cu 1700 lei fiind părinte singur. Pentru cele 3 luni de care mai am dreptul, as dori sa știu daca mă încadrez in cele 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției pentru a face cererea de suspendare.
Va mulțumesc!
Din cate stiu, legea nu are efect retroactiv.
Buna seara,
Nu vorbesc despre bani retroactiv, vorbesc despre dosarul in curs, de cele câteva luni ramase de acum încolo. Daca se aplica legea la persoanele care sunt deja in concediu de acomodare si care mai avem câteva luni pana se încheie anul.
Multumesc!
V-am mentionat anterior, legea nu are caracter retroactiv.

In opinia mea, pentru cele 3 luni ar trebui un nou dosar si atunci vi se poate aplica noua lege.

Alte discuții în legătură

Buna seara. tocmai am adoptat o fetiță de 4 ani jumătate. ... Mihai Munteanu Mihai Munteanu Buna seara. Tocmai am adoptat o fetiță de 4 ani jumătate. Oare conform noii legi a adopție am dreptul la concediu de maternitate. Cei de la protecția ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am inteles ca din martie 2021 se schimba modul de calcul ... Luță Dalia Luță Dalia Buna ziua.Am inteles ca din martie 2021 se schimba modul de calcul a indemnizatiei pentru concediu de acomodare in vederea adoptiei.O persoana care are ... (vezi toată discuția)
Indemnizație acomodare adoptie florinxx2001 florinxx2001 Buna ziua, poate sa ma lamureasca cineva ce doreste sa spuna textul de mai jos? Daca ultimele 12 luni sunt nelucrate se face media din anul precedent? ... (vezi toată discuția)