avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Cand o agentie imobiliara are dreptul sa-si i-a ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Cand o agentie imobiliara are dreptul sa-si i-a comisionul?

Nu stiu daca am nimerit unde trebuie, dar mi-am zis ca totusi sa incerc.
Intrebarea mea este, cand isi poate lua o agentie imobiliara comisionul, inainte sau dupa finalizarea tranzactiei? (avand in vedere ca nu s-a semnat nici un act cu agentia respectiva referitor la comision). Si daca acest comision se percepe dupa finalizarea tranzactiei, agentia poate fi data in judecata pentru luarea comisionului inainte (pe motiv ca "sa scapam de o grija")?
Multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 07:40, 6 Ianuarie 2010
In principiu, putem sa dam in judecata pe oricine si pentru orice. Problema e cat castig de cauza vom avea.
de regula, agentiile imobiliare au contracte standardizate si clientii le semneaza inainte de inceperea oricaror activitati. Comisionul poate fi platit partial inainte si restul, la finalizarea actelor de vanzare-cumparare, poate fi platit tot inainte, sau tot la urma. Depinde de clauzele contractului.
Acum, e important cum ati incheiat dvs. intelegerea in ceea ce priveste plata comisionului, intrucat legea nu interzice ca acesta sa poata fi platit si anticipat.
Raspunderea agentiei poate fi antrenata in alte conditii, de exemplu, daca apartamentul intermediat de ei era deja vandut, ipotecat, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision abuziv ionelgheonea ionelgheonea Am achizitionat un apartament pe care l-am vizionat cu 2 agentii. Am ales sa cumpar si sa platesc comision uneia din agentii, cu care am finalizat si ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara lore78 lore78 Va rog un sfat, desi poate e prea tarziu pentru mine, dar macar sa stiu pe viitor. Am semnat un fel de conventie (destul de vaga in explicatii as zice eu) cu o ... (vezi toată discuția)
Comision la antecontract Lmps2016 Lmps2016 Buna ziua, Am folosit serviciile unei agentii imobiliare. Am vazut apartamentul, am stabilit o intalnire la notar, am semnat un antecontract si am platit un ... (vezi toată discuția)