Sunt pensionat de drept/(la împlinirea vârstei de 65 ani).
Am făcut Facultatea de Mecanică Bistrița - subingineri seral, specialitatea T.C.M., perioada 15.09.1980 - 30.06.1984
Facultatea de Construcții de Mașini - continuare de studii, specializarea Mașini Unelte, în perioada 1996 - 1999, promovând 3 (trei) ani curs de zi ingineri, cu susținerea și promovarea examenului de diplomă în sesiunea iunie 1999. Forma de învățământ ingineri cursuri de zi, durata studiilor a fost de 5 (cinci) ani.
Am eliberat prezenta, la cererea susnumitului, conform Legii 263/2010,
Ce am scris mai sus este DOVEDIT printr-o adeverință eliberată de Universitatea Tehnică, cu Nr. de înregistrare și dată!.
Undeva ... în LEGEA PENSIILOR scrie că dacă ai terminat cursurile universitare la zi, se acordă 50 LEI!/(pentru fiecare an absolvit!, sau pentru toți anii!).
EU în perioada promovării celor 3 ani cursuri de zi, am și lucrat!
De la Casa de Pensii, am primit un răspuns:
Motivare: Se respinge cererea de recalculare întrucât stagiile de cotizare au fost valorificate la trecerea la pensia pt. limita de vârstă cf. Deciziei Nr. !!!!!!!/12.03.2021, iar perioada 1996 - 1999 s-a valorificat perioada în care ați fost angajat la ... cu salariile și sporurile de care ați beneficiat.
ÎNTREBARE:
De ce nu mi se i-a în calcul cei 3 ani cursuri universitare la zi, acordându-mi 50 LEI sau …
Legea 263/2010
art. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;
....
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condițiile prezentei legi.
In speta, in acea perioada dvs ati realizat si stagiu de cotizare ca salariat .. astfel, aceasta perioada se ia in considerare.
Stagiu asimilat
im82
nelamurire:
Daca nu s-a efectuat stagiul complet de cotizare corespunzator varstei (exclusiv stagiile asimilate), la pensionarea de varsta se adauga ca stagiu ... (vezi toată discuția)