avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Detin o firma start-up de software, fiind unic asociat.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Detin o firma start-up de software, fiind unic asociat.

Buna ziua!
Detin o firma start-up de software, fiind unic asociat in aceasta firma.
Firma este o microintreprindere, platitoare de impozit 1% din venituri, neplatitoare de TVA.
Am apelat la fonduri de investitii straine, iar doua dintre ele au fost de acord sa investeasca in firma, in schimbul unui procent din actiunile firmei(12% din firma), actiuni pentru care achita o suma de bani.
As vrea sa stiu urmatoarele:
*) suma platita de fonduri este considerata venit pt. care trebuie platit impozit sau aport de capital social?
*) ce obligatii legale imi revin(cum se reflecta in contabilitate, cum pot folosi banii etc.)?
*) ce trebuie sa fac pentru modificarea structurii de actionariat a firmei?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 13:10, 7 Mai 2021
In niciun caz suma platita de fonduri nu este considerata venit pentru care trebuie sa platiti impozit. Ati facut majorarea de capital la registrul comertului pentru ca doar asa banii ii puteti introduce in contabilitatea firmei ca aport la capitalul social? Altfel ei nu pot benefica de dreptul de a li se recunoaste participarea cu acel 12%.
Nu e ceva deosebit la inregistrarea actelor contabile (facturi, chitante) rezultate din folosirea acelor bani fata de folosirea banilor proprii cu care ati deschis firma.
Este vorba despre aport de capital social. Pentru modificarea structurii de acționariat trebuie să urmăriți faceți demersuri și să urmați procedura de la Registrul comerțului.
Cât privește despre obligațiile privind modalitatea de folosire a banilor, asta stabiliți prin acordul părților. Că finanțarea respecitivă se face cu un scop (de exemplu achiziționarea unor echipamente, softuri etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire aport in natura ginnyy ginnyy Actionarii decid inlocuirea aportului in natura (un teren) cu aport in numerar, in acelasi cuantum (subrogatie cu titlu particular) Avem hotarare AGA, legea ... (vezi toată discuția)
Reintregirea capitalului social. HoratiuBut HoratiuBut Am o problema si vreau sa va cer ajutorul. Trebuie sa intocmesc o hotarare aga din care sa rezulte reintregirea capitalului social al societatii. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Aport capital social mikitud mikitud buna ziua pt.un SRL ,cu 2 asociati in parti egale, in ce conditii se face aportul la capitalul social. as dori un raspuns detaliat. multumesc. (vezi toată discuția)