avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua!!!! Va supun atentiei urmatoarea speta: Doi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua!!!! Va supun atentiei urmatoarea speta: Doi salariati ...

Buna ziua!!!! Va supun atentiei urmatoarea speta:
Doi salariati ai societatii noastre, in timpul programului de lucru se deplaseaza, in interes de serviciu, la depozitul unei alte societati comerciale pentru transportul unor materiale. Aici cei doi sustrag o scara metalica pe care o introduc in automobilul cu care s-au deplasat la acel depozit. Cei de la societatea respectiva realizeaza disparitia scarii respective, verifica inregistrarile de pe camerele video (pe care ni le-au trimis si noua) si sesizeaza societatea noastra despre acest lucru. Cei doi sunt sunati telefonic, se intorc si predau scara celor de la depozitul respectiv. Se demareaza cercetarea diciplinara, cei 2 recunosc fapta si se hotaraste concedierea disciplinara a acestora, dar parerile sunt impartite cu privire la incadrarea faptei, ca sa zic asa. Avand in vedere ca in RI fapta grava este considerata doar sustragerea de bunuri ale societatii noastre, scara respectiva fiind proprietatea altcuiva, cum ar fi mai bine sa incadram fapta ... "la sustragere de bunuri in timpul programului de lucru" sau la faptul ca prin faptele lor salariatii au adus un prejudiciu de imagine societatii noastre si au compromis prestigiu societatii noastre. Multumesc anticipat.
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele;
1) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
2) gradul de vinovatie a salariatului;
3) consecintele abaterii disciplinare;
4) comportarea generala in serviciu a salariatului;
5) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta
Furtul poate atrage și raspunderea penală a celor care îl săvârșesc.

Care din cele doua fapte sunt prevăzute ca abateri disciplinare la nivel de angajator?
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Furtul ... dar doar din patrimoniul societatii noastre ... "- sustragerea sub orice forma de bunuri apartinand societatii comerciale, furt combustibil" .... fapta lor s-a petrecut in depozitul altei societati ....
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare. Obligaţia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 665) .

De asemenea, chiar daca dispozitiile art. 247 din Codul muncii nu fac referire la normele de comportament atunci cand definesc abaterea disciplinara, nimic nu se opune ca prin regulamentul intern sa se reglementeze obligatia de a se respecta normele de comportament.
Multumesc!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatul nu vrea sa semneze abaterea disciplinara brazvan brazvan Buna ziua, Cum se procedeaza in momentul cand angajatul nu vrea sa semneze hartia prin care i se aduce la cunostinta abaterea disciplinara? Se trimite acasa ... (vezi toată discuția)
Constituie abatere disciplinară în sensul prevederilor art.247 ... eduardvl eduardvl Constituie abatere disciplinară în sensul prevederilor art.247 alin.2 din Codul muncii, comportamentul necorespunzator al salariatului? CURTEA DE APEL ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca marianams70 marianams70 buna seara, as dori sa intreb ce urmari poate avea un conflict intre doi colegi in incinta firmei dar dupa orele de program,mai exact dupa incheierea ... (vezi toată discuția)