1. Vechimea in munca este considerata perioada in care ati desfasurat activitatea in baza c.i.m. Astfel,
facultatea nu constituie vechime in munca.
Prin urmare, nu se ia in considerare la calculul sporului /gradatiei de vechime , ci numai la calculul stagiului de cotizare pentru pensie.
Potrivit art.49 din Legea 263/2010:
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
....
2. In prezent,
perioada de somaj nu constituie vechime in munca , ci de stagiu de cotizare la pensie si la sanatate, plata contributiilor facandu-se de catre AJOFM.
"Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.
In cazul in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj intr-o anumita perioada de timp, acea
perioada va fi considerata vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca."
[ link extern ]
Asadar,
numai perioada de somaj pana la 01.03.2002 constituie vechime in munca