avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sprijin financiar nou-nascuti 2000 lei. Buna ziua, as ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sprijin financiar nou-nascuti 2000 lei. Buna ziua, as avea o ...

Sprijin financiar nou-nascuti 2000 lei. Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Am o nepoata care pana in luna decembrie 2020 a lucrat cu forme legale in Anglia, luna in care s-a intors in tara si in aceeasi luna (decembrie 2020) s-a angajat tot cu forme legale in Romania, pana la data de 30 aprilie 2021 cand a nascut. S-a interesat la Directia de asistenta sociala, care i-a raspuns ca nu poate sa beneficieze de acel ajutor de 2000 lei doar daca a lucrat un an de zile neantrerupt in Romania. Am vazut Hotararea Consiliului Local Tg. Mures, care la conditii scrie doar atat: " Părinții au vechime în muncă de cel puțin un an fără întrerupere" fara sa precizeza daca perioada lucrata trebuie sa fie obligatoriu in RO sau e valabila si in strainatate. Ma gandesc ca singura solutie este sa-i dam in judecata, dar mai intai as dori sa stiu cum am putea sa argumentam ca si perioada lucrata in strainatate ar trebui luata in considerare aici in tara, exis vreun text de lege prevede acest lucru ? Va multumesc mult daca ma poate ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 18:41, 14 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. „Regulamentul (UE) Nr.492/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, care este direct aplicabil şi României, reglementează libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Comunităţii. Regulamentul prevede înlăturarea obstacolelor în calea mobilităţii lucrătorilor. În temeiul prevederilor privind exercitarea muncii şi egalitatea de tratament din Regulamentul Nr.492/2011, la art. 7 se stipulează că lucrătorul cetăţean al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, faţă de lucrătorii naţionali, în ceea ce priveşte munca şi avantajele sociale şi fiscal”, se arată pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Potrivit aceleiaşi surse, este foarte important ca aceia care vor să le fie recunoscută vechimea în muncă pentru o perioadă lucrată într-un stat membru UE să deţină documente originale. „Perioadele lucrate se dovedesc cu actele originale emise de unităţile la care s-a desfăşurat activitatea”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Muncii.
[ link extern ] /
Va multumesc mult domnule Cornel Vasile, apreciez raspunsul, toate cele bune va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, vechimea in munca din strainatate (italia ) se ia ... elservconstruct elservconstruct Buna ziua, Vechimea in munca din strainatate (Italia ) se ia in calcul la incadrarea in munca in sectorul bugetar in Romania ? Si daca da, care este cadrul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .exista o lege prin care vechimea din italia se ia ... lavecchia lavecchia Buna ziua .Exista o lege prin care vechimea din Italia se ia in considerare la un job in România? (vezi toată discuția)
Am lucrat ca asistent medical în italia 2006- 2012, în 3 locuri, ... Gabriela Ro Gabriela Ro Am lucrat ca asistent medical în Italia 2006- 2012, în 3 locuri, cum pot demonstra ca am lucrat acești ani? Am lucrat și la stat și ca infirmirr ... (vezi toată discuția)