avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratie Unica si batai de cap
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratie Unica si batai de cap

Buna seara!

Va rog sa ma ajutati in problematica depunerii si completarii declaratiei unice. Colaborez cu o contabila care mi-a gresit de 5 ori declaratia, efectiv sunt demoralizata ca mai pot face acest proces pana la capat…desi am platit-o trebuie sa verific munca ei si este foarte stresant, mai ales ca am platit un specialist pentru ca nu sunt specialist.

Contextul meu este urmatorul:

In august 2020 am deschis un PFA in sistem real, cod caen 8560. Pana in august 2020 am fost salariata. Ulterior, al lucrat si facturat doar pe PFA. NU am avut un cont bancar separat, am lucrat in contul meu personal. Am depus declaratia unica estimativa pe 2020, iar fiindca nu ma pricepeam foarte bine, m-a ajutat cineva din conducerea firmei care insa cred eu ca a gresit la completare.

Explic mai jos:

In cadrul “date privind impozitul anual estimat”, a trecut suma de 10.000 ron + ceva cheltuieli deductibile. Mai jos, a bifat ca obtin venituri peste plafon minim (CAS) si ca obtin venituri peste plafon minim (CASS) – dupa logica mea, cele doua informatii se bat cap in cap, deoarece am declarat un venit estimat sub plafon, dupa care am bifat contrariul…

INCASARI PFA 2020: 14 323 RON si 317 RON cheltuieli deductibile… (costuri de infiintare PFA)

Intrebarea nr 1: CUM CORECTEZ ACEST LUCRU in declaratia din 2021 si daca se mai poate?
Intrebarea nr. 2: trebuie sa platesc obligatoriu si sanatate si pensie, daca am optat in 2020, pentru 2020?
Intrebarea nr 3: trebuie sa le platesc pentru cele 12 luni? Practic PFA-ul meu a fost activ doar din august…pana atunci am fost salariat si am cotizat. Daca se plateste pentru 6 luni, atunci plafonul cum se calculeaza?

Continui cu contextul - in decembrie 2020 am avut ceva incasari (mici) din alte activitati – MEDITATII in alte tari, si am incasat in mai multe monede (euro, dolar, LEI, lire) - pe care le-am declarat si pe acestea; contabila mi-a zis ca platesc un impozit de 10%.

Intrebarea nr. 4: acestea se cumuleaza cu cele de pe PFA si ar putea contribui la suma de plafon?

In 2021: am incasat din pfa 23.423 LEI si ceva cheltuieli deductibile, insa am incasat destul de mult din MEDITATII (pe care le-am declarat la categoria “altele); intre timp, mi-am RADIAT PFA-ul in luna aprilie si din luna martie am avut si contract de munca din nou.

Intrebarea nr. 5: ceea ce am incasat prin PFA se cumuleaza cu activitatile din meditatii, astfel incat depasesc plafonul si trebuie sa platesc sanatatea si pensia? In conditiile in care am radiat pfa-ul si sunt angajata in alta parte, unde deja le platesc. Sau cele doua nu se cumuleaza si atunci datorez impozit de 10% pe meditatii?

Daca a avut cineva rabdare sa citeasca, apreciez orice opinie, ii voi contacta si pe cei de la ANAF asistenta, insa nu gasesc raspunsuri…situatiile sunt foarte specifice la fiecare in parte.

Multumesc!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2021
Madelines22, utilizator

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa ionela11 ionela11 Contabilitate PFA Buna ziua...am urmatoare situatie...un PFA care a avut activitatea suspendata pe 2 ani de zile pentru concediu crestere copil. Si-a reluat ... (vezi toată discuția)
Ce taxe plătesc în 2019 pentru veniturile realizate din pfa free34ar free34ar Dacă sunt angajata și am și un PFA, ce taxe plătesc în 2019 către statul român pentru veniturile realizate din pfa? (vezi toată discuția)
Cas/cass declarație unica 2019 pobosa pobosa Bună, Am observat niște câmpuri noi în declarația unica pe 2019, mai exact la calculare CAS/CASS sunt câmpuri obligatorii și care nu accepta valori ... (vezi toată discuția)