buna ziua !
va rog sa-mi spuneti daca exista baza legala pentru luarea unei declaratii unui lucrator privitor la un eveniment medical ( accident) petrecut in afara muncii (pentru evitarea eventualelor surprize).
multumesc !
Buna ziua,
Eu zic ca nu exista daca evenimentul, accidentul de munca, boala profesionala/legata de profesie, etc. de care vorbiti nu se incadreaza in cele definite de Legea 319/2006.
Dar poate face obiectul unei actiuni civile/penale și atunci o sa trebuiesca sa faca o declaratie.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/ 2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
In vederea cercetarii evenimentelor produse, se solicita obligatoriu declaratie de la victima evenimentului produs.
caz:
Lucratorul se ,,accidenteaza'' acasa. Se prezinta la lucru, acuza dureri, este trimis la spital, din viteza medicul nu-l intreaba cum s-a accidentat si ii trece pe certificatul medical cod 03. Este valabil si pentru lucratorii care muncesc in strainatate, la unitatea sanitara unde sunt trimisi necunoasterea limbii fiind o bariera in comunicare.
Prin ROI al firmelor, de regula, se mentioneaza ca certificatele medicale trebuie sa fie inregistrate la medicul de firma (la firmele care au dispensar propriu) sau la compartimentul ssm.
Daca se accidenteaza acasa si primeste concediu medical, la inregistrarea concediului, lucratorul scrie o nota, semnata si datata in care mentioeaza cele intamplate. Se respecta astfel prevederile legale si nu se efectueaza o cercetare extinsa.