avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pe scara unde locuiesc sunt două circuite de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pe scara unde locuiesc sunt două circuite de alimentare cu apă ...

Pe scara unde locuiesc sunt două circuite de alimentare cu apă : unul separat pe " orizontală " cu apometre la ușă și unul vechi pe " verticală " cu apomentre instalate în apartamente.Mentionez ca apartamentele alimentate separat pe " orizontală " sunt pe aceeasi parte și se pot tăia toate conductele vechi,adică elimină orice posibilitate de furt din circuitul vechi.
Si acum eterna problemă: diferenta de apă și acuzații de furt .
Intrebare: se poate monta un apomentru general pe conducta comună ,cea care alimentează apartamentele contorizate " la ușă " pe orizontală și care este separată iar asociatia sa calculeze diferenta dintre acel apomentru și cel general,pe bloc?
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2021
Jordas1967, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrian-adm. , utilizator 12:51, 11 Iunie 2021
Care este de fapt problema actuala ? Ca nu se prea intelege. Se poate monta orice contor cum doriti, insa dpdv legal nu exista vreo prevedere legata de acea diferenta. In general suma apometrelor individuala se compara cu apometrul de bransament, Diferenta (in plus inregistrata de apometrul de bransament) se repartizeaza tuturor proprietarilor, conform legii 196/2018, dupa numarul de persoane din locuinta.

Acel apometru v-ar ajuta cumva sa aflati care dintre "grupul orizontalilor" sau " grupul verticalilor" e responsabil in mai mare masura. Cum legea nu prevede, puteti in acea scara sa faceti ce doriti (prin vot in AG a proprietarilor de pe acea scara - tabel conform art. 49 alin. 4). Daca stiti si cum dpdv tehnic (alegere apometru, montare).
latka a scris:

Care este de fapt problema actuala ? Ca nu se prea intelege. Se poate monta orice contor cum doriti, insa dpdv legal nu exista vreo prevedere legata de acea diferenta. In general suma apometrelor individuala se compara cu apometrul de bransament, Diferenta (in plus inregistrata de apometrul de bransament) se repartizeaza tuturor proprietarilor, conform legii 196/2018, dupa numarul de persoane din locuinta.

Acel apometru v-ar ajuta cumva sa aflati care dintre "grupul orizontalilor" sau " grupul verticalilor" e responsabil in mai mare masura. Cum legea nu prevede, puteti in acea scara sa faceti ce doriti (prin vot in AG a proprietarilor de pe acea scara - tabel conform art. 49 alin. 4). Daca stiti si cum dpdv tehnic (alegere apometru, montare).

Nu mă interesează cine fura mai mult sau pe care traseu sunt pierderi etc.
Blocul are două scări, la una proprietarii au .montat un apomentru pe " scară " prin asociatie,la scara mea nu vor în majoritate dar cei care avem circuit separat, ,exterior : vrem să punem pe circuitul nostru,asa cum s-a putut monta legal la cealalta scară. Adică minoritari pe scară, majoritari pe circuitul nou!
Si dacă consumul plus diferență va fi mai mic ,asta e! Invit vecinii sa se lege la traseul nou,exterior vizibil,fără pierderi!
Exemplu: 12 apartamente pe scară ,7 locuite efectiv și o diferenta 15 mc !
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2021
Jordas1967, utilizator
Cititi art. 49 alin. 4 din legea 196/2018. Asta e calea legala si costul va fi suportat de cei de pe scara.
[ link extern ]
Conditia este ca numarul semnaturilor favorabile din tabel sa fie majoritar.
Stiu că trebuie majoritate.Problema este că nimeni nu a prevazut ca o primărie împrumută bani pentru contorizare pe orizontală,trage conducte prin scări fără nici un acord ,dar lasa ca racordarea în apartament sa fie OPTIONALA și contra cost(un pret ridicat pentru refacerea circuit în casă)Rezultatul a fost ca au fost scări unde nu s-a racordat nimeni!
Pe scara mea din 12 ap ,ne-am racordat doar 3 ap,cu apometre inteligente,citire la distanță ,fără pierderi etc cu speranta ca vom avea cheltuieli mai mici,din pacate ne-am înșelat !
Intrebarea este dacă ceilalți 9 proprietari nu sunt de acord( nu au nici un interes) putem face ceva, în condițiile în care ceilalți 3 proprietari suntem conectați la un traseu separat în scară, nu de afară!
E o situație atipică!
Asa nu va recunosate nimeni contorizarea "inteligenta" ,cititi art. 96 din legea 196/2018 care sunt conditiile. Nu sunteti singurii care au patit asa ceva.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2021
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Furnizare apa.buna seara.am si eu o intrebare legata de furnizarea apei potabile ... ionelazibi_94 ionelazibi_94 buna seara.am si eu o intrebare legata de furnizarea apei potabile catre imobil/asociatie.locuiesc intr-un bloc cu 8 etaje iar pentru furnizare sunt folosite ... (vezi toată discuția)
Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pierderile de apa? danmocanescu danmocanescu Consumul total al apometrelor din apartament este de 5 mc. pierderi de apa (datorita unei sparturi la subsol) s-a stabilit de 30 mc/ap. facturarea s-a facut ... (vezi toată discuția)