Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta si anume :
In cursul zilei de azi am primit urmatoarea sentinta :
În baza art.6 alin.3 şi 5 Cod penal cu aplic. art.10 alin.1 teza finală şi alin.12 din Legea nr.241/2005 rep. (forma după intrarea în vigoare a Legii nr.55/2021), înlocuieşte pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, cu pedeapsa amenzii penale, individualizată la 200 zile-amendă, şi înlătură pedeapsa complementară constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g Cod penal (a – dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; g – dreptul de a ocupa o funcţie, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii), pe o perioadă de 2 ani, aplicate inculpatului xxxxxx Vlad prin sentinţa penală nr.9/F/16.01.2019 a Tribunalului Ialomiţa-secţia penală, definitivă prin decizia penală nr.753/A/03.06.2019 a Curţii de Apel Bucureşti-secţia I penală, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, prev. art. 48 Cod penal, art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu art. 35 alin. 1 Cod penal, cu art. 396 alin. 10 Cod procedură penală. În baza art.61 alin.3 teza a II-a Cod penal, suma corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte la valoarea de 100 lei, amenda constând în suma de 20.000 lei . Atrage atenţia inculpatului xxxxxxxx Vlad asupra dispoziţiilor art. 559 C.pr.pen., potrivit cărora: persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii. Atrage atenţia inculpatului xxxx Vlad asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 şi 3 Cod penal, privind înlocuirea zilelor-amendă cu zile închisoare în caz de neexecutare cu rea-credinţă a pedepsei amenzii stabilite. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale nr.9/F/16.01.2019 a Tribunalului Ialomiţa-secţia penală, definitivă prin decizia penală nr.753/A/03.06.2019 a Curţii de Apel Bucureşti-secţia I penală. Prezenta hotărâre rămasă definitivă se va comunica Serviciului de Probaţiune Bucureşti
Am beneficiat practic de o lege penala mai favorabila publicata in monitorul oficial la 1 aprilie 2021.
Intrebarea mea este urmatoarea :
Avand in vedere ca pana la acest moment, in baza vechii sentinte penale , am prestatdeja 180 zile de munca in folosul comunitatii, as putea ataca cuantumul amenzii penale primite?
Sau , in cazul in care nu dispun de plata acestei sume, as putea face apel astel incat zilele de amenda sa fie transformate in zile de munca in folosul comunitatii?