avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara. Abuzul in serviciu prin ingradirea unor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara. Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi ...

Buna seara.
Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi (cum ar fi cel al demnitatii, prin folosirea de expresii si cuvinte jignitoare la locul de munca).
In cat timp se prescrie aceasta incalcare de lege ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:52, 1 Iunie 2021
1. "Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare. Obligaţia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului. "(Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 665)

2. Demnitatea in munca are doua parti: respectarea individului uman si despagubiri pentru atingerile aduse. Altfel spus, angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are obligatia de a-l despagubi.

Constitutia Romaniei ; art. 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, [...] reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

Codul muncii art. 39 alin. alin. 1 lit. e) “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.

Nerespectarea demnitatii umane de catre angajator poate face obiectul unei demisii fara preaviz.
Va multumesc ptr raspuns, dar acest text de lege il stiam deja. Eu doream o cu totul alta lamurire, anume in cazul intentionarii de chemare in judecata pe civil a faptuitorului, care e termenul maxim de a face aceasta actiune ? Cumva in maxim 3 ani (dupa aceasta data prescriindu-se fapta) ? Sau se poate chiar si dupa depasirea termenului de 3 ani ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La intrebarea dvs, ati primit raspuns aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...
vreti sa deschideti subiecte noi pana va va placea raspunsul ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineata! as vrea sa intreb daca pot face ceva in legatura ... Cdefghi Cdefghi Buna dimineata! As vrea sa intreb daca pot face ceva in legatura cu o colega care de aproximativ 2 ani imprastie minciuni in legatura cu mine la locul de ... (vezi toată discuția)
Am fost amenintat si injurat de un coleg la munca Diaconescu Alin Ionut Diaconescu Alin Ionut Buna ziua, Azi a venit un coleg la mine sa ma ameninte si sa ma injure si vreau sa ii fac in scris directorului.Am si martori.Putesti sa ma ajutati va ... (vezi toată discuția)
Buna seara! la locul meu de muncă am avut o divergență cu ... Zeeda Zeeda Buna seara! La locul meu de muncă am avut o divergență cu una dintre colege. In urma acestei divergente, au început amenințările,\"pot să-ți fac rău ... (vezi toată discuția)