avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fisa postului

angajatorul poate modifica fisa postului ori de cate ori doreste????
mentionez ca sindicatul din unitate se opune iar unii salariati refuza sa semneze o alata fisa de post care cuprinde sarcini de munca suplimentare.
Ce se intampla daca nu semnez noua fisa a postului???????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:37, 2 Iunie 2021
Atributiile si responsabilitatile aferente unui loc de munca se regasesc in fisa postului si nu fac obiectul negocierii.
Firma poate oricand sa actualizeze fisa postului, este prerogativa angajatorului.
Neexecutarea sarcinilor de serviciu poate constitui abatere disciplinara.
Art. 40. - (1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
″b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi.″ (Legea nr. 371/2005)
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern.

O modifica ori de cate ori este nevoie, in interesul asigurarii conditiilor tehnice si organizatorice de realizare a programelor economice. Sindicatul nu trebuie consultat la elaborarea fiselor de post. A nu se confunda cu consultarea in elaborarea normelor de munca. Refuzul salariatului de a semna nejustificat fisa postului este abatere disciplinara:
Art.38(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;
b) obligaţia de a respecta disciplina muncii;
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă;
Sindicatul in baza caror argumente se opune?
- modificarea clauzelor c.i.m. se poate face cu acordul partilor
-fisa postului este parte integranta a c.i.m.
-angajatorul decide modificarea fisei postului insa trebuie sa accepte si marirea salariului , imbunatatirea conditiilor de munca ...



a se vedea si art 41 (2) ccmun 2007-2010
se acorda spor pentru preluare de activitatii ...asta presupune si o anumita " completare " la fisa postului ...
" f) pentru exercitarea şi a unei alte funcţii se poate acorda un spor de până la 50% din salariul de bază al funcţiei înlocuite; cazurile în care se aplică această prevedere şi cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi. "
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
De acord cu colegii @namiru si @pneagu.

Cu mentiunea ca o fisa de post nu poate contine atributii nespecifice postului sau sintagma "orice alte sarcini primite"

Eventual, puteti sa completati sintagma cu "in conformitate cu atributiile cuprinse in prezenta fisa de post"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
fisa postului este parte integranta a c.i.m.

Fisa postului reprezinta un document obligatoriu, anexa la contractul individual de munca, ce trebuie adusa la cunostinta salariatului chiar de la incheiere. Aceasta nu intra in categoria documentelor ce trebuie depuse in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca, potrivit Legii nr. 130/1999, modificata si completata, dar trebuie prezentata de angajator la solicitarea inspectorului de munca.
Daca stabilirea "felului muncii" este rezultatul negocierii directe concretizata prin incheierea contractului individual de munca, la intocmirea fisei postului angajatorul nu mai este supus acelorasi rigori avand libertate deplina.

Alte discuții în legătură

"alte indatoriri"-fisa postului buburuza22 buburuza22 Buna ziua! Am o intrebare:exista vreo legislatie care se interzica adaugarea la fisa postului si \\"alte indatoriri\\"? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Schimbare fisa post Adina_G Adina_G Buna, se poate modifica fisa postului dupa 2 ani de la angajare pentru ca asa vrea angajatorul? (vezi toată discuția)
Spor la salariu pentru preluare de noi atributii specifice altui post misscorinutza misscorinutza Va rog sa imi spuneti care este legea in care este mentionat clar ca angajatorul este obligat sa acorde un procent din salariul celui ale carui sarcini le-am ... (vezi toată discuția)