avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot evita succesiunea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot evita succesiunea?

Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca exista o modalitate sigura prin care casa parintilor mei obtinuta in timpul casatoriei sa nu faca obiectul succesiunii (candva, in viitor). Tatal meu mai are un copil nascut cu mult timp inaintea casatoriei cu mama, fara acordul sau (insa recunoscut in acte) si nu doreste ca acesta sa ii fie mostenitor. Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: AnutaCori , utilizator 19:57, 6 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Succesiunea se deschide prin moarte. Nu puteți să evitați dezbaterea moștenirii. Dacă tatăl dvs dorește, poate dispune prin acte gratuite sau oneroase (de exemplu: donație, testament, vânzare etc) de averea sa, deoarece nimeni nu este obligat să lase moștenire.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2021
Adrian ALBU, Avocat
Va multumesc pentru raspuns! In situatia in care tatal meu va instraina toate proprietatile in timpul vietii, vor mai exista conditiile deschiderii succesiunii? Ma tem ca in situatia unei dezbateri a mostenirii, celalalt descendent ar putea contesta vanzarea sau donatia.
Va intreb, deoarece am gasit acest text in site: "Totuşi, dacă prin testament sau donaţii făcute în timpul vieţii, defunctul a încălcat rezerva moştenitorilor legali, aceste liberalităţi excesive vor putea fi reduse."
De asemenea, articolul 1086 din CodulCivil/2009: "Rezerva succesorală este partea din bunurile moștenirii la care moștenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinței defunctului, manifestată prin liberalități ori dezmoșteniri."
Poate fi mai sigura si neatacabila in justitie (in virtutea rezervei succesorale) vanzarea catre o persoana care nu este ruda, iar ulterior revanzarea/donatia dinspre terta persoana catre mine? Stiu ca este costisitor acest demers. Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2021
AnutaCori, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
va complicati inutil cu vandutul catre alte persoane, riscati sa ramaneti si fara casa.
Tata poate face partaj cu mama in timpul casatoriei si nu mai are nimic, primeste bani pt cat a contribuit, 20% din valoarea casei, bani care se cheltuie pana la deces si aia e.
corect e sa faca testament si prin testament sa va lasa dvs cota sa din casa si celuilalt bunuri de valoare mai mica.

Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi-a plăcut asta cu "Tatal meu mai are un copil nascut cu mult timp inaintea casatoriei cu mama, fara acordul sau (insa recunoscut in acte)".
E interesant cum copiii sunt conceputi și născuți fără acordul unuia dintre părinți.
Buna ziua! In viata unui om exista si relatii nepotrivite, in care un barbat foarte tanar, care isi doreste doar o relatie de moment, nu pentru tot restul existentei, poate fi mintit ca ea (cu multi ani mai in varsta) nu poate avea copii. Apoi, cand apare sarcina , el nu are nimic de zis. Copiii ar trebui sa apara cand ambii parinti sunt pregatiti sa il iubeasca, nu cand tatal are 20 de ani si este nepregatit pentru viata. Exista si astfel de intamplari sau lectii de viata, din pacate.
Acel descendent nu face parte din viata lui, decat in acte.
raluk0207 a scris:

Mi-a plăcut asta cu "Tatal meu mai are un copil nascut cu mult timp inaintea casatoriei cu mama, fara acordul sau (insa recunoscut in acte)".
E interesant cum copiii sunt conceputi și născuți fără acordul unuia dintre părinți.

Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2021
AnutaCori, utilizator

Alte discuții în legătură

Testamentul lasat de parinti poate fi atacat de fratii mei? ciubotarugeta ciubotarugeta Buna ziua .Am o scurta intrebare.Am un testament lasat de parintii .Testament notarial .Fratii pot ataca acest testament ?? (vezi toată discuția)
Testament alexandra_25 alexandra_25 Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)
Testament ileana70 ileana70 Buna ziua. Poate cineva sa-mi spuna daca un testament facut in fata notarului de catre bunici pentru nepoti ramane valabil dupa moartea lor, tinand cont ca ... (vezi toată discuția)