avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua ..Am acumulat cele 15 puncte la permis si nu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua ..Am acumulat cele 15 puncte la permis si nu am fost ...

Buna ziua ..Am acumulat cele 15 puncte la permis si nu am fost înștiințat si am condus asa pana am fost oprit sa imi spuna ca eu aveam carnetul suspendat.mi- a făcut dosar penal acum dosarul e la parchet.cat durează toată procedura si cum probez ca nu am fost înștiințat?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:38, 5 Iulie 2021
Politia trebuie sa dovedeasca faptul ca a respectat procedura de comunicare:

Articolul 209
(1) La cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare, serviciul politiei rutiere din judeţul care are în evidenta conducatorul de autovehicul comunică acestuia, în scris, în termen de 10 zile de la data înregistrării în evidenta a ultimelor puncte de penalizare, sancţiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, precum şi obligaţia de a se prezenta la sediul politiei rutiere, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(2) Titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumularii celor 15 puncte de penalizare şi până la data expirarii termenului când avea obligaţia de a preda permisul de conducere sau, după caz, până la data predarii permisului de conducere.

[ link extern ]

Deci eu am fost oprit mai exact dupa aproape 2 luni.pentru ca eu nu am stiut ca am permisul suspendat nici nu am mers la poliție sa il predau si sa mai prelungit o lună....mai aveam 2 zile si făceam 2 luni si nu stiam ca am permisul suspendat.dupa toate astea întâmplate sa întocmit dosar penal.vreu sa stiu procedura pana la final cat durează si cum probez ca nu am fost instiintat?
Deocamdată aveți un dosar de cercetare penală. Nu trebuie să probați nimic. Dacă veți fi învinuit, atunci trebuie să vă angajați un avocat. Poliția va trebui sa probeze faptul ca a respectat procedura de instiintare, pentru predarea permisului.
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2021
latka, utilizator
Cat durează această cercetare pana imi da permisul?acum cu pandemia asta pot depune o cerere la parchet sa imi dea o dovadă de conducere pana la soluționarea cazului??
Nu e o durata standard. Nu vi se poate da dovada cu drept de circulatie, in conformitate cu art. 111 alin 3 din OUG 195/2002 :
[ link extern ]
"(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și d), la art. 102 alin. (3) lit. a) și c) din prezenta ordonanță de urgență, precum și în cele menționate la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație."

CAPITOLUL II
Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice
Art. 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2021
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal Ayr costy Ayr costy Mi s a întocmit dosar penal în nov 2018 pt că în baza de date am fost găsit cu dreptul de a conduce suspendat, adică în ură respingeri i unei ... (vezi toată discuția)
Am condus cu dovada expirata Georganakali Georganakali Salut.,..am aproape 4luni de cand nu primesc un raspuns de la politie. Am cat.B.C.E de 23 ani si asta este primul dosar prin asta ami cadtig ezistenta .va ... (vezi toată discuția)
Suspendare + nr rosi expirate robertgeorge robertgeorge Buna ziua, am fost prins astazi dimineata de catre politia romana, cu permisu suspendat dupa data de 17 \"a expirat dovada de 4 zile\" si m-a prins cu o ... (vezi toată discuția)