avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua,spuneti-mi va rog care este stagiul minim de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua,spuneti-mi va rog care este stagiul minim de cotizare ...

Buna ziua,spuneti-mi va rog care este stagiul minim de cotizare pentru o persoana care dorește să se pensioneze la cerere la vârsta de 58de ani și jumătate,cat ar trebui sa fie stagiul de cotizare minim,daca se poate pensiona mai devreme sau trebuie să aștepte până îndeplinește vârsta de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:41, 9 Iulie 2021
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Pensionarea anticipata : Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Pensia anticipată parţială se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înțeleg ca stagiul minim de cotizare pentru pensionare la limita ... mmm898 mmm898 Înțeleg ca stagiul minim de cotizare pentru pensionare la limita de vârstă este de 35 de ani. În unele articole am văzut ca se face referire, pentru ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipată parțială Victor vacaru Victor vacaru Am 34 ani si 5 luni de contributiI platite,9 ani gr II si 61 ani varsta.pot cere pensionarrea anticipata partiala Multumesc (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare Marilena Popa Marilena Popa Pentru o femeie nascuta in mai 1971 care este varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare? Cand se poate solicita ... (vezi toată discuția)