avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Revenire asupra opțiunii de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Revenire asupra opțiunii de pensionare

Sunt născută la data de 16.12.1958, lucrez în invatamant și am un stagiu de cotizare de aproape 40 de ani. Trebuia sa ies la pensie in martie 2020, respectiv la sfarsitul anului scolar (1 sept. 2020). In baza, Deciziei CCR nr. 387/2018, am optat la Inspectoratul scolar, pentru pensionarea la 65 de ani. Pot reveni asupra opțiunii si sa-mi depun dosarul de pensie inainte de aceasta varsă? Vreau sa ma pensionez incepand cu 1. 09 2021. Cum procedez? Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2021
Avida, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andrei Dina , Avocat 08:34, 9 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Opinez in sensul ca nu aveti posibilitatea de revenire asupra deciziei.
Va rog sa aveti in vedere faptul ca, in Codul Muncii, se precizeaza urmatoarele:

Art. 56. - (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept (...) c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani (...)


Astfel, prin optiunea dvs. de a continua contractul de munca pana la varsta de 65 de ani, ati pus in aplicare dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. c), de mai sus, asa cum acesta a fost modificat ca urmare a Deciziei CCR 387/2018. Asadar, nu mai exista o baza legala pentru incetarea contractului de munca, de drept (pensie, in cazul nostru), anterior varstei de 65 de ani.

Contractul dvs. de munca poate inceta anterior varstei de 65 de ani doar prin concediere, demisie sau pensionare anticipata.

De altfel, este normal sa fie asa, de vreme ce angajatorul dvs. si-a organizat activitatea si in functie de optiunea dvs. si poate acuza prejudicii cauzate de o eventuala razgandire.

Cu respect
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2021
Andrei Dina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare optiune Avida Avida Sunt născută la data de 16.12.1958, lucrez în invatamant și am un stagiu de cotizare de aproape 40 de ani. Trebuia sa ies la pensie in martie 2020, ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata? sunt cadru didactic de aproximativ ... garofitzza garofitzza Pensionare inainte de 65 de ani Sunt cadru didactic de aproximativ 39 de ani. Anul trecut, in luna februarie, as fi putut sa ma pensionez, implinind 61 de ani ... (vezi toată discuția)
Decizia ccr nr. 387 publicată în m.of. nr 642 din 24 iulie 2018 clrd clrd Am citit că Decizia CCR nr. 387 (femeile pot opta să se pensioneze la 65 de ani) este obligatorie de la data publicării în M.Of, deci din 24 iulie. ... (vezi toată discuția)