avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor ...

Vanzare imobil cu cota indiviza
Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe teren 1300 mp, si 7/8 din teren. Restul cotei indivize de 5/16 casa si 1/8 teren apartine coindivizarului X, conform certificat mostenitor. El a decedat. Eu vreau sa stiu daca vand imobilul, e necesar sa semneze mostenitorul lui X cand fac vanzare? Coindivizarul nu imi vinde mie in nici un caz cotele lui.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2021
Filia, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:17, 12 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
va uitati pe certificat, ce scrie acolo ca aveti, puteti vinde, vindeti o cota parte, o bucata determinata de teren.
Si nu veti gasi cumparator in aceste conditii pt ca il fortati sa se judece el cu mostenitorii coproprietarului.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
NEdeterminată. Indiviză = NEdivizată.

Cota de 7/8 este o cotă ideală, abstractă, din dreptul de proprietate. Terenul NU este divizat în materialitatea lui. Nu putem spune că această cotă se întinde fizic de la plop pân la cireș. Drepturile fiecărui coproprietar se întâlnesc cu drepturile celuilalt coproprietar pe fiecare particulă subatomică din bun. Și de sub cireș, și de sub plop.

Dacă avem împreună un tort (eu 1/8 și dvs. 7/8) puteți saliva la cireașa de pe tort.
Dar numai după ce punem cuțitul pe tort (îl împărțim) vom putea afla dacă felia cu cireașa cade pe farfuria mea ori pe a dvs.

La fel și în cazul imobilului/terenului. Câtă vreme nu e împărțit, cam de unde ziceți că ați început să măsurați!? De sub cireș ori de mai încolo?
NUMAI după o împărțeală, prin bună învoială sau judiciară, putem ști de unde și până unde se întinde fizic felia, bucata, lotul fiecăruia.

Nu puteți vinde tortul (terenul). Fiindcă nu-l aveți pe tot.

- Ori vindem împreună tortul (musai cu semnătura amândurora, fiindcă niciunul nu-l are pe tot) și împărțim prețul:
- Ori tăiem tortul și face fiecare ce vrea cu felia lui. (adică împărțiți terenul și vinde fiecare lotul lui asupra căruia a devenit proprietar exclusiv în urma împărțelii).
- Ori vă vând eu cota mea sau îmi videți dvs. cota dvs. și unul din noi devine proprietarul întregului tort;
- Ori vând eu singură ceea ce am = cota mea ideală, abstractă (din tortul NETĂIAT încă) unuia care are chef să se lupte cu dvs. într-un proces de împărțeală, ca să afle cam de unde și până unde ține felia lui (lotul lui). Sau viceversa. Vindeți dvs. singur ceea ce aveți (cota dvs ideală). Dar atenție! Nu-i puteți promite cumpărătorului cireașa de pe tort. Fiindcă, în urma partajului/împărțelii, s-ar putea să nu vadă nici firimitură de tort, darămite vreo felie cu cireașă. (ci doar o sultă - echivalentul în bani al cotei sale părți).

E mai limpede așa?

Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2021
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns. In momentul de fata face cadastristrul un cadastru doar pe bucata de teren deci de 7/8 care ne apartine conform certificat mostenitor mie si fratelui. Va fi de ajuns doar actul asta?
Vreau sa stiu daca exista si alt fel de partaj dacat voluntar sau in instanta.
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2021
Filia, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai vi s-a explicat mai sus, ca 7/8 este o cota ideala și abstractă.
Ca atare, cadastristul nu are cum sa măsoare din punctul A pana în punctul B, atât timp cât 7/8 nu sunt delimitati și stabiliți fizic.
Cadastristul va face schiță pe întregul teren.
Din terenul măsurat, dvs veți vinde cota de 7/8.
Partajul este doar de 2 feluri: voluntar (la notar) sau judiciar (la instanta)
Multumesc, cota parte de 7/8 am stabilit-o fizic cum spuneti dvs., adica fratele si cu mine ne-am inteles sa ii dam nepoatei o bucata din gradina care sa reprezinte partea ei, asta stie cadastristrul de unde pana unde masoara. Iar ea sa renunte la cota parte indiviza a ei. Daca venim noi fratii doar cu document de cadastru al nostru nou, va fi de ajuns, la vanzare? Sau tot avem nevoie de semnatura nepoatei? Ea a fost de acord, sa primeasca o parte din gradina.
Noi avem in actul de mostenire 1300 mp iar acum face cadastristrul cadastrul pe 930 mp, ca asa a fost intelegerea, fara o bucata din gradina care ii revine ei. Sa ramana
clar si pentru cumparator!
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2021
Filia, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui teren fara iesirea din indiviziune? sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, In cazul a doi mostenitori ,se poate face instrainarea unui teren prin vanzare doar cu aceeptul celuilat mostenitor ,fara a face iesirea din ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Testament gigelas gigelas Buna dimineata, Sora mea are testament ptr. 1250 mp. dintr-o suprafata totala de 2500 mp. Poate sa-si faca singura cadastrul,ptr.cei 1250 mp.,sau trebuie ... (vezi toată discuția)