avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloana separata de apa rece. Acord proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloana separata de apa rece. Acord proprietari

Buna ziua. Situatia este:
- etajul 4 si 5 nu au presiune la apa rece
- proprietarii celor 2 apartamente (de pe o coloana de bloc) dorect sa traga o coloana separata de apa rece care sa deserveasca apartamentul de la etajul 4 si etajul 5. Din cauza de arhitectura (etajul 5 este mansarda adaugata), coloana separata va fi trasa pe casa scarii, intru-un colt si va fi mascata corespunzator.
- cheltuielile vor fi suportate doar de cele 2 apartamente
Intrebari:
- trebuie acceptul toturor proprietarilor din asociatie sau doar a celor de pe partea aceea de bloc (respecyiv, apartamentele de la parter, etajul1, etajul 2 si etajul 3)
- se poate "forta Asociatia" sa redimensioneze coloana actuala de apa rece care a fost redimensionata doar pana la etajul 1 de catre proprietarul ap. de la et.4 si apoi nu s-a mai primit acordul proprietarilor de mai sus pt deranj in locuinta? Fara proces in instanta?
Multumesc
Articolul 37
(6)Modificarea instalatiilor interioare ale condominiului aflate in proprietate comuna se realizeaza numai in conditiile legii, pe baza unui referat tehnic de specialitate, emis de furnizorul utilitatii, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective si a autorizatiei de construire. Pe baza referatului tehnic, adunarea generala hotaraste, cu votul majoritatii a doua treimi din numarul membrilor asociatiei, asupra necesitatii si oportunitatii efectuarii modificarii. In cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice si a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic mentionat.
[ link extern ]

Trebuia, in mod normal sa duceti lucrarea de redimensionare a coloanei de apa rece pina la capat. Daca aprobarea acelei lucrari a fost (sau va fi) facuta legal, nu conteaza ce au decis cei de la etajele 2 si 3, ea trebuie terminata.

Articolul 31
(1)Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, proprietarul este obligat sa permita accesul presedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului si al unei persoane calificate in realizarea lucrarilor de constructii/reparatii, dupa caz, in proprietatea sa individuala, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuala. Fac exceptie cazurile de urgenta cand termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2)In cazul in care proprietarul nu permite accesul in proprietatea sa, in conformitate cu prevederile alin. (1), acesta raspunde civil si penal, dupa caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectati, in conditiile legii.



2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
in primul rand trebuie sa apelati la o firma de instalatii sa verifice presiunea existenta la nivelul solului sau sa cereti furnizorului sa specifice presiunea furnizata in acea locatie

de la nivelul solului si pana la et 4 se pierde mai bine de 1 atmosfera conform fizicii
degeaba instalati o noua coloana daca presiunea nu este si suficienta sa ajunga la inaltimea dorita
2.3 bari masurati de Aquatim la inainte de ceas la intrare in bloc. Coloana veche ( de la etajul 1 in sus pana la 4) este din PVC (din 1991) in diam de 2cm diametru ...... Pentru mansarda, s-a tras coloana separata in momentul constructiei .... este din pexal (cred ca de 1cm diametru). Problema este ca la nicio trecere la Centrala pe gaz de apartamnet nu s-a facut redimensionarea coloanei de apa rece de la bucatarie unde sunt legate toate cele 5 centrale de la parter - et 1-2-3-4. La etajul 4, este presiune de 0.6 bari ..... Aquatim cere redimensionarea coloanei , ei spunand ca o presiune de 2.3 bar la intrare in bloc asigura (sau ar trebuii sa asigure ) 1 bar la etajul 4 .... ceea ce nu este cazul avand in vedere ca redimensionarea actualei coloane s-a facut pan ala etajul 1 si tot nu a crescut presiunea la etajul 4 ....
Presiune la apa rece este.Asa cum ati precizat ,pe coloana destinata inițial doar pt apa rece se consuma acum un debit mai mare ,și pt preparare apa calda prin centralele de apartament.Toti locatarii trebuie sa suporte cheltuielile pentru ca prin aceste modificări nu se mai poate asigura un debit marit(apa rece plus apa calda) de coloana destinata inițial doar pt apa rece.Cu ajutorul Aquatim găsiți o firma agreata de ei care sa proiecteze și sa execute o noua coloana cu un diametru mai mare.
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2021
mitabiciclista, utilizator
presiunea nu este extraordinara dar trebuie calculat un raport intre presiune si diametrul tevii....... presiune cu diametru mic => debit mic

trebuie verificata si instalatia de la apometru pana la ramificarea coloanelor pe verticale(fizic este imposibil sa fie o singura coloana verticala)

faceti cerere catre reprezentantul asociatiei sa ia masuri si sa discute cu ceilalti locatari.......deranj deranj dar toata lumea are de castigat,si un debit mai mare si o teava noua ca asta presupun ca are ceva ani

in instanta ii puteti obliga dar trebuie sa va asumati o lunga perioada de timp pana la finalizare

acordul trebuie obtinut prin adunarea generala a proprietarilor cu votul acestora

Alte discuții în legătură

Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ca să-mi schimbe țeava de apă pe tronson? stau la etajul 9/10 și, din păcate, presiunea apei este catastrofală weekman weekman Bună ziua! Cum aș putea cumva să constrâng asociația de proprietari să - mi schimbe țeava de apă pe tronson. Stau la etajul 9/10 și din păcate ... (vezi toată discuția)
Problema condominiu apafaian apafaian Buna ziua. Locuiesc in Timisoara intr-un bloc de 20 apartamente.Stau la parter intr-o garsoniera. Am ramas in acest bloc 2 apartamente care suntem legati la ... (vezi toată discuția)
Apa calda ultimul etaj _adi_ _adi_ As dori sa aflu parerile dumneavoastra despre posibilitatile tehnice de rezolvare a problemei apei calde la etajele superioare avand in vedere ca pentru a avea ... (vezi toată discuția)