"Art. 228
Numarul de ore in cadrul programului normal de lucru pentru reprezentantii salariatilor destinat in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin negociere directa cu conducerea unitatii."
Va rog frumos , oricine ati fi , sa-(mi) raspundeti la urmatoarele intrebari:
Cum are loc NEGOCIEREA DIRECTA ? , in cazul de mai sus.
Adica eu zic ceva, el zile altceva , ca la piata ? Si daca nu vrea/vor , ce se intampla ? De cate ori pot sa zic eu ceva si el/ei altceva ca sa fie discutie ?
Cu cine mai exact are loc negocierea ? Pentru ca , dupa cum observati , din text rezulta ca persoana X negociaza direct cu (posibil) mai multi / multe persoane.
Ce sanse considerati a avea cineva la o astfel de negociere ? Aici va rog sa luati in calcul si aspectele nevazute ale activitatii/specificului.
Multumesc,
( Cati "reprezentanti" credeti ca pot fi desemnati sa reprezinte salariatii ? asa, in general. )
Articolul indicat mentioneaza clar ca partile sunt "reprezdentantii " si "conducerea unitatii " .
Intrebarea mea viza "CUM" are loc negocierea ?
Eu stiu asa : Acolo unde e LEGE , nu e tocmeala.
Acest articol de LEGE trimite /stipuleaza chiar la "tocmeala". :-((
Vi se pare normal ?
Va rog frumos sa raspundeti la subiect , daca-l cunoasteti ,
fara a mai pune alte intrebari.
Multumesc.
1. Avem tot dreptul de a pune intrebari , atat timp cat nu exista coerenta in postari .... nu sunteti in masura sa stabiliti cine si cum sa raspunda in Forum .
2. Art.222 alin.2 C.mun. : Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
Asadar, legea nu limiteaza numarul reprezentantilor salariatilor, acesta fiind stabililit de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia. In practica in majoritatea cazurilor numarul acestora este de minim trei.
Scuze , ce anume nu a fost coerent ? ca vad ca puteti raspunde ....
Revin , pentru ca observ ca cititi pe diagonala.
Intrebarea mea viza STRICT cum are loc negocierea directa.
Pentru ca "reprezentantii salariatilor" ( una din parti ) sunt din start intr-o pozitie de inferioritate fata de "conducerea unitatii" ( cealalta parte), ei fiind angajati ai acestora din urma.
Aceasta negociere e publica ... ? sau e privata ?
Ce alte criterii mai pot fi aduse de o parte sau alta, pentru a fi valid "comunul acord".
Cat timp poate fi rezervat pentru negociere ?
Daca si cand acest comun acord se va mai putea modifica ?
Negocierea nu se invata pe un Forum , iar daca credeti ca citesc pe diagonala , atunci asteptati sa va spuna altcineva cum se face o astfel de negociere d.p.d.v. al practicii uzitate , intrucat exista vid legislativ pentru acesta situatie.