Buna seara.
Parintii mei au divortat in urma cu 8 ani pe cale notariala iar dupa divort mama mea a revenit la numele purtat anterior casatoriei. Am 27 de ani si in acest moment port numele tatalui meu. As vrea sa stiu care este procedura ca sa imi schimb numele de familie cu cel al mamei mele?
Totodata as vrea sa stiu in cazul schimbarii numelui ce acte va trebui sa schimb? Mentionez ca sunt necasatorit, am un autoturism pe numele meu, permis de conducere si doua conturi la banca.
Schimbarea numelui se realizează pe cale administrativă. Trebuie sa mergeți la starea civila din raza domiciliului dvs și veți primi o lista de documente pe care trebuie sa le prezentați acolo.
In mare, sunt actele de stare civilă(copie și original), certificat de cazier judiciar, cazier fiscal, declarație pe proprie răspundere că doriți să vă schimbați numele de familie.
Procedura este cam așa:
-de la serviciul stare civilă primiti lista documentelor și o cerere semnată de către ei, pe care (alaturi de alte documente) o depuneți la monitorul oficial pentru a se publică solicitarea de schimbare a numelui (se plătește și o taxa de max 20 lei);
-dupa ce se publică în monitorul oficial, depuneți toate documentele solicitate, alaturi de exemplarul din monitorul oficial, la serviciul de stare civilă și așteptați ca primarul sa emită o dispoziție;
-cu dispoziția primarului și certificatul de naștere în original puteți merge sa depuneți încă o cerere pentru a vi se elibera un nou certificat de naștere;
-apoi trebuie să vă schimbați permisul de conducere, cartea de identitate, sa notificați băncile cu privire la schimbarea numelui, schimbați documente ale mașinii.
Sa va înarmați cu răbdare, fiindca e un proces care se întinde pe multe luni.