Concediul fara plata (CFP):
I. Salariatii din administratia publica, regii autonome si unitati bugetare pot beneficia de CFP pâna la 90 de zile lucratoare anual pentru a rezolva situatii personale cum sunt:
a) sustinerea examenelor de bacalaureat, admitere facultate, examene de an si de licenta;
b) examen de admitere la doctorat si sustinerea tezei de doctorat;
c) pentru prezentarea la concurs în vederea încadrarii în alte unitati.
II. Salariatii pot beneficia peste limita de 90 de zile de CFP în situatiile:
a) îngrijirea copil în vârsta de peste 3 ani în perioada indicata prin certificat medical;
b) tratament medical efectuat în strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel în cauza nu are dreptul la ajutor de boala, ca si pentru însotirea sotului (sotiei) ori a unei rude apropiate (copil, frate, parinti) pe timpul tratamentului în strainatate.
III. Se poate acorda si pentru alte motive prin acordul partilor.
IV. Pe durata concediului fara plata se mentine calitatea de angajat, dar numai CFP prevazut la punctul II de mai sus nu afecteaza vechimea în munca. Pentru restul situatiilor CFP si învoirile se înregistreaza într-o evidenta extracontabila si se trec în carnetul de munca la finele anului si se deduc din vechimea în munca.
V. Pe durata concediilor platite nu pot fi încadrate alte persoane, deci sarcinile se redistribuie.
VI. Pe durata CFP mai mari de 30 de zile se pot încadra alte persoane cu CIM pe durata determinata.
Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Indemnizatia se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, OPTIONAL, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare.
Indemnizatia pentru angrijirea copilului bolnav an varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la amplinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis an conditiile legii, dupa caz.
Durata de acordare a indemnizaţiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul.