avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, As avea si eu urmatoarele intrebari, va rog ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, As avea si eu urmatoarele intrebari, va rog frumos ...

Buna ziua,
As avea si eu urmatoarele intrebari, va rog frumos sa ma ajutati:
Cum se imparte factura la caldura intre apartamentele ramase bransate si cele debransate de la incalzirea centralizata (si care folosesc in general centrale termice pe gaz individuale)?
Mentionez ca la apartamentele ramase bransate nu sunt montate repartitoare de caldura si nici in incintele comune gen casa scarii, uscatorie, etc. Casele scarilor si uscatoriile sunt debransate de multi ani. Tevile de la subsol sunt foarte bine izolate. Dintre apartamentele ramase bransate unii si-au adus modificari interioare, cu mai multe elemente la calorifere sau cu modele de calorifere mai noi. Exista doar un singur ceas la subsol care inregistreaza caldura totala utilizata pentru tot blocul. Blocul are 3 scari si 60 de apartament cu sufrafete ce difera (2 camere cu 4800 CPI, 2 camere cu 5033 CPI si 3 camere cu 5900 CPI)
Cat trebuie sa plateasca cei debransati si cat trebuie sa plateasca cei bransati?
Cum este influentat calculul de faptul ca unii din cei debransati au izolat tevile verticale ale coloanelor generale de caldura cu vata minerala, mansoane si placi de rigips? Cei care nu le-au izolat doresc sa beneficieze in continuare de caldura degajata prin tevi, cei care le-au izolat nu doresc acest lucru...
Cum se calculeaza fondul de reparatii aferent fiecarui apartament? Este obligatoriu si colectarea fondului de rulment?
In prezent sunt vesnice discutii contondente intre locatari privind problemele de mai sus, fiecare venind cu diferite argumente din diferite legi si ordonante
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Petre Corina , utilizator 15:22, 21 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă în părțile comune, coloanele de alimentare cu agent termic sunt izolate foarte bine, iar elementele de încălzire (calorifere) nu mai sunt, atunci cei debranșați nu trebuie sa mai plătească nimic pentru pierderi de căldură pe părți comune.

În schimb, pentru cei debranșați care mai au prin locuințe conducte de agent termic neizolate, trebuie impusă o cheltuială în funcție de un calcul tehnic aproximativ al puterii termice echivalente a suprafețelor acelor conducte ramase.

Fondurile de reparații și de rulment se calculează conform legii 196 /2018.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2021
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Firma care a aprobat debransarea, CMTEB in Bucuresti, da un proces verbal unde scrie ce procent va plati proprietarul din partile comune.
Cel mai simplu ar fi sa se monteze repartitoare la cei bransati si firma va tine cont de toate astea. Va calcula SET-ul, se tine cont de tevile izolate...de tot.
Va multumesc pentru raspuns, dar se pare ca in Timisoara Colterm nu elibereaza asa ceva. Sau nu o facea inainte... poate doar de anul acesta sa dea astfel de PV. Suntem cativa, printre care ma numar, care acum ne chinuim sa obtinem avize de debransare, Avem vecini debransati inca de acum 15 ani si ei sustin ca era un ordin care spunea clar ca cei cu tevile izolate conform unor anumite normative nu mai platesc, dar se pare ca acel ordin a fost abrogat, modificat, etc. Vecinii ramasi bransati, multi pensionari sau cu venituri f. modeste, refuza sa isi puna repartitoare, dar si sa platim o firma autorizata care sa faca o inventariere la zi a sistemelor de incalzire existente, pe baza caruia apoi sa se decida si calculeze. Nu va zic ce tambalau este de fiecare data cand avem sedinta pe temele acestea si indiferent de ce se hotareaste de a doua zi incep contestatiile si refuzurile de a plati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli comune de incalzire alexandrudragos13 alexandrudragos13 Supun atentiei Dvs urmaroarea situatie a unui condominiu: - subsolul tehnic transformat in spatiu comercial - parter si mezanin spatiu comercial (din ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la apartamente debransate din subsol ioanacioploiu ioanacioploiu doresc sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare la urmatoarea problema: la asociatia noastra avem pe scara 10 apartamente 5 pe o coloana si 5 pe alta coloana. Una ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)