Bună. Vă solicit lămuriri în următoarea chestiune. O persoană (în vârstă de 62 de ani) are mama (în vârstă de 92 de ani) beneficiară a legii 189 din 2000 - a fost strămutată din Cadrilater în Basarabia. Persoana respectivă s-a născut după ce mama s-a stabilit în România. Întrebarea este dacă acea persoană poate beneficia de prevederile legii 154 din 2021 - ca și copil al unei persoane strămutate? Dacă da ce ar trebui să facă. Mulțumesc.
Beneficiază de prevederile OUG 105/1999, persoana, cetățean român, care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuții din motive etnice, după cum urmează:
... c) a fost refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate;
....
Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) din OUG 105/1999 , precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) din OUG 105/1999 au dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele lor decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.
Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) din OUG 105/1999 are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.
sunt interesata si eu daca beneficiarii L154/2021, urmas-copil, nascut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) sunt scutiti de la plata impozitelor pe cladiri, terenuri, autoturisme si mai au si celelalte drepturi ( loc de veci, calatorii CFR, etc )
Legea nr. 154/2021
ILER
Buna ziua,
Și eu vă rog să mă ajutați cu interpretarea acestei legi - Legea nr. 154/2021, precum și Legea nr. 130/2020.
Pe scurt: o persoană, nascută ... (vezi toată discuția)
Legea 154/2021
Petru-O
Buna ziua, stie cineva daca s-au publicat normele de aplicare a legii 154/2021 si eventual unde le gasesc.
Sau eventual ma puteti ajuta cu o interpretare a ... (vezi toată discuția)