avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... contencios administrativ
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

contencios administrativ

la data aparitiei legii functionarului public , implementarea acesteia d.p.meu.d.v trebuia sa se realizeze tinand cont de : prerogativele puterii publice care se deduc din activitatea creionata de fisa postului , si nu de alte ,,considerente". -astfel colegii mei (asistenti sociali ) de la biroul de ajutor social din cadrul aparatului propriu al primariei au fost transformati in functionari publici , iar eu nu , desi lucram in acelasi specific de activitate , la cantina de ajutor social institutie publica din subordinea consiliului local. In instanta nu se pot recupera drepturile pierdute( cu privire la statutul , nivelul functiei publice ,financiare aferente acestei perioade ( 1999 - 2008 - moment in care am devenit functionar public) ?
Cel mai recent răspuns: Dorina R , utilizator 15:45, 24 Februarie 2010
Activităţile desfăşurate de funcţionarii publici, care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, sunt următoarele:
a) punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor şi strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor şi statisticilor necesare realizării şi implementării politicilor publice, precum şi a documentaţiei necesare executării legilor, în vederea realizării competenţei autorităţii sau instituţiei publice;
d) consilierea, controlul şi auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane şi a resurselor financiare;
f) colectarea creanţelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din ţară şi străinătate, în limita competenţelor stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, precum şi reprezentarea în justiţie a autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h) realizarea de activităţi în conformitate cu strategia de informatizare a administraţiei publice.
De curiozitatea mea personala.... care din aceste activitati le desfasurati la cantina de ajutor social? :">
Nu, parerea mea este ca nu se pot recupera sumele, pentru ca nu aveti ce invoca in actiunea judecatoreasca.... :)
conform lg.208 1997 - cantinele de ajutor social ,sunt unitati publice de asistenta sociala , cu personalitate juridica , care functioneaza in subordinea consiliilor locale . - presteaza servicii sociale . beneficiarii de ajutor social au dreptul la serviciile cantinei de de ajutor social pe baza de ancheta sociala , potrivit dispozitiei primarului.
Eu cred ca este o scapare a functionarilor primariei. Teoretic, cantina sociala este un serviciu al primariei (serviciu public local de asistenta sociala) la fel ca oricare alt serviciu din primarie. Se spune aici pe forum ca asistentul social nu exercita nici una dintre prerogativele de putere publica prevazute de Legea funct. public., dar cum se explica faptul ca totusi dl Lucian a fost numit totusi functionar public, dar nu la aparitia legii funct. public ci mult mai tarziu, in 2008, desi nu si-a schimbat nici locul de munca, nici functia indeplinita si cantina este asa cum a fost serviciu al primariei. Asta pe de o parte, pe de alta tot in legea funct. public este enumerat personalul pentru care nu se aplica respectiva lege si asistentul social nu este inclus in aceasta categorie.
(Art. 6 Prevederile prezentei legi nu se aplica:
a) personalului contractual salariat din aparatul propriu al autoritatilor si institutiilor publice, care desfasoara activitati de secretariat, administrative, protocol, gospodarire, intretinere-reparatii si de deservire, paza, precum si altor categorii de personal care nu exercita prerogative de putere publica. Persoanele care ocupa aceste functii nu au calitatea de functionar public si li se aplica legislatia muncii;
b) personalului salariat incadrat, pe baza increderii personale, la cabinetul demnitarului;
c) corpului magistratilor;
d) cadrelor didactice;
e) persoanelor numite sau alese in functii de demnitate publica.)
Trebuie vazut actul (hotararea CL) prin care dl Lucian a fost numit functionar public in anul 2008, mai precis baza legala si ceruta, in prima faza, o explicatie scrisa primariei Iasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt angajata intr-o primarie ca personal contractual ... Florentina Ioana Andrea Florentina Ioana Andrea Buna ziua! Sunt angajata intr-o primarie ca personal contractual si as dori sa stiu cum se procedeaza pentru transformarea postului in functionar ... (vezi toată discuția)
Consilierul primarului cu atributii de achizitii un cetatean un cetatean Buna ziua,intr-o primarie dl primar a luat atributiile de la un functionar public la financiar-contabil si i le a dat consilierului sau personal.Este legal asa ... (vezi toată discuția)
Transformarea personalului contractual in functionari publici diminuarea salariului cirus cirus transformarea personalului contractual in functionari publici- diminuarea salariului. In urma unei masuri a guvernului am inteles ca personalul contractual ... (vezi toată discuția)