avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general O intrebare Cod Civil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

O intrebare Cod Civil

Bun gasit!
Va rog sa-mi explicati cum se incheie un contract de comodat pentru locuinta, unde, cum si in ce termen trebuieste inregistrat si care sunt obligatiile de ordin financiar-fiscal ale comodantului si ale comodatarului. Va rog sa-mi scrieti la e-mail: napocello@yahoo.com, anexand, daca e cu putinta, argumentari de natura legislativa. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:20, 8 Ianuarie 2010
Imprumutul de folosinta ( comodatul) este un contract prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta temporara unei alte persoane, numita comodatar, un lucru determinat cu obligatia pt acesta din urma de a-l restitui in natura, in individualitatea sa ( art. 1560 Cod Civil).
Se poate incheia sub semnatura privata ( in particular de catre parti) sau prin inscris autentic ( la notar).
Obligatiile comodatarului art. 1560-1568 Cod Civil - conservarea lucrului, folosirea lui conform destinatiei, suportarea cheltuielilor de folosinta ( de intretinere), restituirea lucrului.
Obligatiile comodantului art. 1574-5 Cod Civil - restituirea cheltuielilor de conservare cu caracter extraordinar, necesar si f. urgent, plata din culpa a despagubirilor dat. viciilor lucrului.
Incetarea comodatului - prin restituirea lucrului, prin reziliere ( in caz de nerespectare a obligatiilor de catre comodatar), moartea comodatarului.
Este un contract esentialmente gratuit.
Din punct de vedere al inregistrarii, asteptam si parerile colegilor contabili.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat carcasa carcasa buna ziua, pot sa fac un contract de comodat pentru locuinta unui cetatean strain? pana acum am avut un contract de inchiriere inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Sa contract de comodat oti oti In czul unui contract de inchiriere intre o SA si un SRL (chirias) pot rezilia contractul si sa inchei un comodat? Ce implicatii are asta pt SA ,adica ce ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat, cine plateste impozitul ? lukducu lukducu As vrea sa stiu ce e contractul de comodat,ce efecte are si cine va plati impozitul pe cladirea comodata.Va multumesc.#-o (vezi toată discuția)