avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, La angajarea in unitatea turistica, in care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, La angajarea in unitatea turistica, in care lucrez ...

Buna ziua,
La angajarea in unitatea turistica, in care lucrez momentan, am negociat un salariu de 4000 lei brut. De 2-3 luni angajatorul ma plateste cu minimul pe economie ,asta fara sa-mi aduca la cunostinta in prealabil, pe motiv ca nu sunt realizari. Avea dreptul sa-mi reduca salariul fara sa-mi spuna macar, pot sa recuperez diferenta de bani, sau ce am de facut ca sa rezolv aceasta problema?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:50, 8 August 2021
In contractul de munca scrie salariul de incadrare 4000 lei?
Da, salariul brut de 4000 lei
Regula este modificarea salariului cu acordul partilor.

Excepția este modificarea unilaterală, când este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Mai pot face ceva ca sa-mi recuperez banii pierduti prin reducerea salariului pana minim pe economie?
Va multumesc
Neplata poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. sper sa găsesc ajutor în rezolvarea acestei probleme. ... Ionut2233 Ionut2233 Bună ziua. Sper sa găsesc ajutor în rezolvarea acestei probleme. Lucrez de 14 luni într-o firma de transport. Contractul meu de este de minim pe economie ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa-mi recupetez salariul Tetu Tetu Am lucrat la o firma la care aveam pe contract minim pe economie, dar eu aveam cu totul alt salariu. Angajatorul nu mai vrea sa-mi dea ultimul salariu! Cum as ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului Tetu Tetu Am lucrat la o firma la care aveam pe contract minim pe economie, dar eu aveam cu totul alt salariu. Angajatorul nu mai vrea sa-mi dea ultimul salariu! Cum as ... (vezi toată discuția)