avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale problema de opozabilitate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

problema de opozabilitate

Buna ziua.
In anul 2002 am facut un act aditional la statutul unui srl, la care eram asociat si administrator de comun acord cu asociatul meu de atunci,act legalizat la notariat prin care ma retrageam din societate,prin cedarea partilor mele sociale celuilalt asociat care astfel devenea unic asociat si administratorul societatii.Am stipulat ca acel act aditional tine loc de contract de cesiune si face parte integranta la statutul societatii.Actul nu a fost inregistrat la Registrul Comertului de catre fostul meu asociat desi a avut activitate in continuare. In 2004 societatea a inregistrat mari datorii fata de buget ,fiind acum in procedura de insolventa iar fostul asociat a plecat din tara.Imi foloseste la ceva acel act desi nu a fost inregistrat la registrul comertului ?
Cel mai recent răspuns: ContSters102066 , utilizator 18:31, 10 Ianuarie 2010
Actul trebuia inregistrat la Registrul Comertului. La notar l-ati facut in forma autentica, doar atat. Nu va foloseste la nimic.
In acelasi timp toate operatiunile de vanzari si achizitii care s-au facut ulterior sunt semnate de celalalt asociat.Raspunderea se imparte intre amindoi sau raspunde cel care face afacerea?
Fiind o cesiune de cote - neinregistrata la Reg Com - aceasta cesiune nu a putut fi adusa la cunostinta tertilor, deci nici la cunostinta Institutiilor- printre care si directia de finante. Prin Reg Com se face publicitate - actelor societatilor comerciale, indiferent de natura lor, ele devenind opozabile tuturor(tertilor), iar daca nu sunt opozabile nu produc efecte juridice. Actul de cesiune nefiind publicat - nu poate fi cunoscut de terti, in cazul dvs actul respectiv este cunoscut doar de dvs si asociat - deci doar intre dvs si asociat produce efecte.
Multumesc ,am inteles.Totusi nu exista o cale de a rezolva problema in sensul in care desi am ramas administrator neinregistrand actul la registrul comertului,asociatul meu a semnat de atunci toate documentele si a luat toate hotararile.
Nu aveti cum sa rezolvati retroactiv. Daca veti avea probleme din aceasta cauza, abia atunci veti invoca in favoarea dvs faptul ca numai celalalt a fost administrator in fapt.

Alte discuții în legătură

Neinregistrare cesiune la reg com pkey pkey Am si eu o intrebare. Am avut un SRL in care eram asociat unic. Am cesionat-o cuiva am facut cesiune parti sociale, decizie asociat unic .....etc, proces ... (vezi toată discuția)
Cesionarul nu vrea sa mai inregistreze contractul de cesiune si actul aditional la rc vopsy vopsy Deci am intocmit contractul de cesiune si actul aditional la notariat cu data certa a unui SRL cu asociat unic cedand tot capitalul social si functia de ... (vezi toată discuția)
Obtinerea unei hotarari de inexistenta raport juridic vopsy vopsy Pe scurt, am facut contractul de cesiune si actul aditional la notariat cu data certa a unui SRL cu asociat unic cedand tot capitalul social si functia de ... (vezi toată discuția)