avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua! Va deranjez cu urmatoarea speta: sotul meu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua! Va deranjez cu urmatoarea speta: sotul meu este angajatul ...

Posibila disponibilizare

Buna ziua! Va deranjez cu urmatoarea speta: sotul meu este angajatul unei institutii de stat in functia de conducator auto, acum aflandu se in concediu medical in urma unei interventii chirurgicale pentru o dubla hernie de disc si se pune problema sa nu mai fie apt de munca 8 ore/zi, intrebarea mea este daca va exista o decizie de incapacitate de munca partiala, atunci institutia il poate disponibiliza?
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2021
Luiz Marie, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca institutia nu ii poate oferi un alt post pentru care sa fie declarat "apt"/ "apt conditionat" de catre medicul specialsit de medicina muncii cu care firma are contract de prestari servicii medicale, institutia poate pune lucratorul la dispozitia cartilor de munca din judet.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

In cazul in care concedierea se dispune pentru motivulmentionat mai sus , angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante , acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca(nu-l pune la dispozitia cartilor de munca din judet!!??) in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Va multumesc!
Va multumesc! Indraznesc sa va mai expun si o alta problema: inaintea interventiei chirurgicale a fost supus comisiei de disciplina a institutiei cu motivul de suspectare a unei abateri disciplinare. Pana in acest moment nu s a emis o rezolutie, referatul intocmit fiind pe o speta, in sedinta comisiei prezentandu-se si alte motive in sensul ca au fost verificate foile de parcurs si acestea nu erau conforme cu realitatea. La sedinta comisiei care a avut loc pe 15 iunie, sotul a fost insotit de avocat care a solicitat sa ne fie prezentate prin email probele, insa nu am primit nimic pana la aceasta data. Fiind institutie publica as vrea sa stiu: comisia de disciplina trebuie sa fie alcatuita in totalitate de functionari publici sau pot fi membri si persoane pe contractual? (presedintele comisiei fiind angajat contractual si sotul meu la fel). Deunazi insasi presedintele comisiei ne-a sugerat ca ar fi bine ca sotul sa isi prezinte in mod onorabil demisia pentru ca altfel va fi rau in sensul ca este vorba de penal, furt, delapidare, etc De asemenea, ne-a adus la cunostinta faptul ca pe perioada concediului medical se suspenda actiunea de cercetare, mentionez ca a inceput sa beneficieze de concediu medical la o saptamana dupa intrunirea comisiei de disciplina si acesta va dura probabil pana in luna noiembrie sau chiar decembrie.
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2021
Luiz Marie, utilizator
Inca o mica adaugare, ni s-a spus neoficial ca singura masura posibila este desfacerea disciplinara a contractu;lui de munca, orice alta sanctiune nu este aplicabila in cazul lui.

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate adriea2007 adriea2007 Daca un salariat are mai mult de 3 absente nemotivate i se poate desface contractul de munca fara a mai trece prin comisia de disciplina? Cu stima, (vezi toată discuția)
Buna ziua ramy7877 ramy7877 au voie sa-mi desfaca contractu de munca cand am savarsit o abatere grava si la ce fel de abatere (vezi toată discuția)
Cartea de munca format electronic Jojolino Jojolino Doresc sa stiu daca sactiunile primite se trec in cartea de munca... Multumesc (vezi toată discuția)