Buna ziua,
Cum ma pot proteja legal, in situatia in care mama mea, in varsta de 88 de ani, care locuieste singura intr-un apartament de 2 camere, imi refuza orice ajutor, de la hrana pana la medicamente, plata facturilor etc, sub pretextul ca ii vreau raul....in schimb apeleaza la oricine din piata, din parc, de pe strada...cu marota ca fiica ei doreste sa o omoare...mentionez faptul ca am o situatia materiala buna, relatiile cu ea au fost onorabile pana acum cateva luni, nu pot suspiciona altceva decat o agravare a starii sanatate mintala, datorata varstei. Cum pot solicita o evaluare psihiatrica?
Puteți încerca să o programați la un consult psihiatric pentru a i se pune un diagnostic sau să o internați într-un centru de psihiatrie pentru a fi evaluată starea de sănătate mintală.
In situația în care refuza sa se prezinte sau nu va puteți înțelege cu dumneaei, puteți apela la procedura internării nevoluntare într-o clinică de psihiatrie.
Dispozițiile articolelor 53-68 din Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 prezintă procedura internării nevoluntare.