avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort rapid posibil?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort rapid posibil?

Buna ziua
Pe scurt situatia este urmatoarea:
- reclamanta doreste divortul din culpa comuna, incredintarea minorului, pastrarea numelui si 50% din locuinta.
- paratul este de acord cu toate acestea.
Si acum "intrebarea".
La prima infatisare se poate merge cu o intelegere, tranzactie, conventie in care
atat reclamanta cit si paratul sa declare , sa zicem, pe proprie raspundere, ca sunt de acord cu:
- divortul din culpa comuna
- pastrarea numelui
- incredintarea copilului catre reclamanta (paratul cunoaste locul si conditile in care va trai copilul, foarte bune, la parintii reclamantei
- impartirea patrimoniului comun 50/50 prin impartirea acestuia intr-un termen
(de 6-12 luni, sa zicem) stabilit, valoarea acestuia neputandu-se aprecia momentan, ambii soti dorind sa obtina un pret cat mai bun din vanzarea apartamentului comun, restul bunurilor neconstituind o problema?
Stiu, imi veti spune ca divortul si partajul sunt doua chestii diferite, dar, daca
noi dorim sa facem acel act de fata cu un avocat (al reclamantei, sa zicem) iar
apoi sa-l sustinem si sa-l semnam in fata instantei este "ilegal" ?
Inteleg ca aceasta ar fi divortul ideal (daca nu ne-am inteles ca soti aici am
ajuns sa ne intelegem bine dar dupa multe dezbateri nu intotdeauna placute) si
pare logic si ieftin dar va fi instanta de acord?
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 18:12, 9 Ianuarie 2010
Chiar daca reclamanta a cerut desfacerea casatoriei din culpa comuna puteti cere la prima infatisare divortul cu acordul partilor. Puteti sa va dati acordul ca minorul rezultat din casatorie sa fie incredintat reclamantei numai ca in aceste cazuri este inevitabila ancheta sociala si proba testimoniala, ca asa vor instantele de judecata in general. Daca copilul are peste 10 ani poate fi audiat in camera de consiliu in acest sens.
In ceea ce priveste partajul puteti arata si instantei ca exista o intelegere asupra modului in care doriti sa impartiti bunurile ( vanzandu-le si impartind banii in mod egal) dar ar fi mai bine sa faceti o tranzactie notariala in acest sens care va poate scuti de taxa de timbru pe care vreun judecator mai naravas v-ar putea pune sa o platiti chiar daca va intelegeti.
Singurul lucru care ar mai putea intarzia solutia in acest caz ar fi cel legat de incredintarea copilului din punctul meu de vedere. Dar cine stie. Poate iese din prima.
Mult succes!

Nu e ilegal, sigur ca veti fi intrebati in sala ambii daca sunteti de acord cu tranzactia si veti semna in fata judelui. Problema de "scurtime" a procedurii provine insa din altceva. Se va audia macar un martor (chiar si) comun si se va face, fiind vorba de minor si o ancheta sociala. Aceste 2 aspecte vor lungi procedura.

Insa mai zic si eu acum.... daca sunteti in etapa in care va intelegeti (chiar daca subiectul acordului este divortul, paradoxal!), de ce nu incercati sa va intalniti cu un mediator autorizat, specializat in probleme de familie? Veti avea surprize placute dupa discutia de mediere! (parca's baba care da in carti). Totusi, vorbesc serios.

Mie mi se pare logic si admisibil.
Dar, am vazut cazuri in care s-a depus tranzactia, a ramas in pronuntare dupa care s-a repus pe rol.
La intrebarea logica : de ce? raspunsul nu a mai venit, dar s-a respins tranzactia pana la urma.
A trebuit sa se urmeze cursul cu probe etc.
Acum cred ca e si dupa noroc.
Succes!
Cele solicitate de dvs.nu se pot realiza,din motive procedurale.
1.se solicita probatorii de catre reclamanta:acte.,martori si ancheta sociala
2.se administreaza probatoriile/audiere minor 10 ani
3.se efectueaza ancheta sociala si trimite instantei

Va dura efectuarea anchetei sociale.
Nu se justitifica in niciun fel urgentarea procesului,avand in vedere multitudinea de cauze de pe rolul instantelor.
eu cred ca dupa depunerea cererii de divort in momentul in care se da primul termen de judecata este anuntata si autoritatea tutelara care are obligatia ca pana la termen sa depuna ancheta sociala.Totodata in momentul in care va prezentati la primul termen va puteti aduce si fiecare cate 2 martori care sa sustina faptul ca nu mai puteti convietui si cred ca se va mai da maxim inca un termen doar daca judecatorul nu are cumva unele nelamuriri.
referitor la partaj cred ca se va suspenda capatul de cerere pana la solutionarea divortului si chiar nu e obligatoriu sa-l faceti daca in momentul de fata va aduce pierderi amandurora.
chiar daca nu e treaba mea in primul rand incercati totul ca sa fiti siguri ca altfel nu se poate pentru ca va suferi foarte mult copilul

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord-cu minori?? Ximinna Ximinna Buna ziua. Se poate desface o casatori cu acordul partilor daca exista copii minori? Din ce m-am documentat,cf Codului familiei ,art 38 al 2,nu se ... (vezi toată discuția)
Divort prin intelegere (din culpa comuna) raluca dragan raluca dragan in cazul divortului prin intelegere (din culpa comuna), se poate pronunta hotararea de divort de la primul termen? daca am cazut de acord asupra custodiei ... (vezi toată discuția)
Tranzactie stefan69 stefan69 la primul termen de divort am facut o tranzactie ce consta in partajarea bunurilor dupa cum urmeaza ;imobil 50%-50%iar bunuri mobile impartite ... (vezi toată discuția)