Buna ziua.
Se poate desface o casatori cu acordul partilor daca exista copii minori?
Din ce m-am documentat,cf Codului familiei ,art 38 al 2,nu se poate.
Exista alta posibilitate pentru desfacerea casatoriei fara a fi culpa exclusiva a unuia dintre soti in cazul de fata?
Aveti dreptate! Nu se poate desface casatoria prin acord daca din aceasta au rezultat copii minori.
Exista,asa cum v-a spus si dl.consilier,posibilitatea pronuntarii divortului din culpa comuna a sotilor.
-prin pronuntarea divortului , din culpa comuna a ambilor soti .-cu sau fara motivarea hotararii judecatoresti
-plata pensiei de intretinere, in raport de plafonul maximal stabilit de C.Fam.-1/4 pentru un copil, calculat din veniturile realizate de catre sot, cele permanente (in acest sens , durata dobandirii acestora trebuie sa fie , cu aproximatie, 6 luni ), pana la implinirea varstei de 26 de ani ,a copilului.
- revenirea la numele purtat anterior incheierii casatoriei .
-cu sau fara cheltuieli de judecata .
Da se poate, printr-un divort din culpa comuna fara motivare. Aveti multe cazuri pe acest site. Trebuie doar sa urmati niste pasi obligatorii:
-sa aveti acordul partenerului asupra pasilor urmatori
- sa fiti de acord cu divortul din culpa comuna
- sa fiti de cord cu incredintarea minorului catre unul dintre parinti (de regula mamei)
- sa rezolvati problema numelui dupa divort
- sa rezolvati problema materiala comuna (o tranzactie asupra bunurilor comune) care poate fi rezolvata inainte de prima infatisare (sau la prima infatisare sa aveti "imparteala" facuta cu acte si declaratie sub semnatura, sustinuta in fata instantei)
- si, cel mai important, COPILUL:
Va trebui sa contactati d-voastra Autoritatea Tutelara (aceasta ar trebui sesizata de catre judecatorie la depunerea actelor de divort dar..) si sa cereti o ancheta sociala asupra conditilor in care va creste copilul dupa divort si sa cereti atasarea concluziilor la dosar (acestea vor fi secrete pt. dvs.)
- sa faceti o intelegere ("tranzactie judiciara" sau "intelegere" ) in care sa aveti mentionate toate problemele de mai sus si pe care sa o sustineti in fata judecatorului.
Acesta este cel mai elegant mod in care puteti rezolva problema divortului d-voastra.
Este si cazul meu.
Daca exista comentarii asupra raspunsului meu (tinand cont ca nu este din partea unei persoane "autorizate" ci doar din partea unui "parat") accept orice
comentariu (constructiv) . Va multumesc pt. ingaduinta (celor in domeniu ) si succes "intrebatorului".
dorin_bi
Divortul e divort si partajul e partaj, 2 chestiuni distincte. Partile pot fi pe aceeasi linie la divort si sa nu se inteleaga pentru partaj, e ok si tot se poate pronunta divortul din culpa comuna.
Tranzactie nu se poate face cu privire la incredintarea minorului sau pensia de intretinere, numai o intelegere... Sunt lucruri distincte cu reguli distincte...
Autoritatea va fi contactata tot de instanta de judecata, chiar daca ea e contactata de parti tot se asteapta adresa oficiala a instantei; concluziile ei nu sunt secrete, ci se impartasesc direct in dosar unde sunt cunoscute tutusos celor din dosar.