avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna seara... In noiembrie voi naște si vroiam sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna seara... In noiembrie voi naște si vroiam sa știu cum ...

Buna seara... In noiembrie voi naște si vroiam sa știu cum mi se va calcula indemnizatia. Anul trecut cu pandemia am fost in somaj tehnic(din martie pana in iulie), iar din iulie am lucrat cu jumatate de norma (doar in acte) pana anul acesta in aprilie cand am spus ca sunt însărcinată. Intrebarea mea este mai beneficiaz de indemnizației? Lucrez din aug 2019. Se pot lua in calcul lunile din urma? Am inteles ca pe jumatate de norma nu se acorda indemnizație? Unde ma pot interesa? Va mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
diana23ingrid, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:45, 18 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului - norma intreaga sau cu timp partial -, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, beneficiati de indemnizatia pentru CCC chiar daca aveti 2 ore/zi sau 4 ore/zi ori 8 ore/zi daca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei.

Baza legala este art. 2 din OUG nr.111/2010 :
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O angajata cu timp partial de 3 ore/zi va beneficia de indemnizatie ccc? diamantcs diamantcs Buna ziua. Am o angajata cu timp partial de 3 ore/zi care este insarcinata. Va putea beneficia de indemnizatie de crestere a copilului si care va fi valoarea ... (vezi toată discuția)
Lucrez de 8 luni pe un contract de 4 ore. În momentul de fata ... Mirabela19 Mirabela19 Lucrez de 8 luni pe un contract de 4 ore. În momentul de fata ma gândesc la un copil și vreau sa știu dacă exista vreo varianta sa adaug la cele 8 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil avril_dor avril_dor Buna ziua! Daca am contract de munca pe 2ore/zi pot beneficia de indemnizatia minima de 1232 lei? este vreo problema daca vor fi doar 10 luni de contract in ... (vezi toată discuția)