avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Am o intrebare despre legalitatea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Am o intrebare despre legalitatea supravegherii video, ...


Buna ziua,

Am o intrebare despre legalitatea supravegherii video, audio si a computerlui de munca.

Se lucreaza de acasa.
Camera video este de tip web-cam cu fata la angajat la aproximativ 50 cm distanta.
Microfonul similar.

Sistemul de supraveghere ar functiona doar in timpul programului, exclus pauze.

Semnalul audio/video este analizat/scanat de un sistem de inteligenta artificiala care ar trimite o posibila infractiune la superiorul direct.

La momente aleatorii vor fi luate si poze prin web-cam, cu o frecventa necunoscuta.

Se cere permisiunea de a prelucra date ale altor persoane capturate de video/audio, inclusiv minori.

Motivul dat de companie e imbunatatirea securitatii si prevenirea unor brese de securitate, reguli de lucru.

Ce optiuni ar exista intr-o astfel de situatie?
Cel mai recent răspuns: Haiduc00647 , utilizator 04:46, 23 August 2021
Vroiam sa mai adaug ca sistemul va folosi recunoastere faciala, management ul sau IT poate vizualiza camera la nevoie, va fi necesar ca in camera sa fie o sursa de lumina destul de puternica pentru ca camera sa poata vedea, si o tinuta corespunzatoare.

Haiduc00647 a scris:


Buna ziua,


Ultima modificare: Joi, 19 August 2021
Haiduc00647, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă se iau atâtea măsuri de securitate probabil ca exista posibilitatea ca cineva care vrea sa facă rău companiei sa o facă.Nu știu domeniul de activitate dar e posibil să producă pagube foarte mari.Cine le suportă?Dumneavoastră sau compania că nu a luat măsuri de securizare?
Cu logica asta se poate justifica orice, nu cred ca e posibil sa se faca pagube mari.
Cred ca sunt cam exagerate.
Nu lucrez in domeniul apararii, nici macar cu banii/financiar, nu sunt mamager, etc.

Insa intrebarea mea era dpdv legal, mai ales ca se lucreaza de acasa, sa se supravegheze video si audio.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2021
Haiduc00647, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai ales ca se lucrează de acasă dintr-un "birou extern" trebuie sa îndepliniți niște criterii de eligibilitate ,altfel nu veți primi acceptul de a lucra de acasă și va vor chema la birou.Daca nu ar fi posibilă producerea unor pagube mari de ce ar cheltui atât de mult în aceste sisteme de "inteligență artificiala" și "recunoastere faciala"?Chiar aruncă banii aiurea dacă nu este nici un risc ?Puteti da mai multe informații despre activitatea desfășurată?Altfel ne punem închipui că lucrați la o centrala nucleara din ce ne povestiți!
Ultima modificare: Duminică, 22 August 2021
mitabiciclista, utilizator
Suport clienti pentru un produs generic. Cum am zis mai sus, nu intru-un domeniu exotic sau cu implicatii de securitate, etc. Sunt atatea locuri de munca de birou similare care parerea mea riscul nu e acolo. Daca se justifica la locul meu de munca s-ar justifica la toate joburile de birou, nu e nimic special in activitatea de zi cu zi. Nu stiu ce pot sa mai adaug,


Din lege am inteles ca supravegherea e justificata peste drepturile personale ale angajatului acolo unde exista un actual risc, ca masurile luate sa fie proportionale cu riscul.
Nu cunosc sa fi vreodata probleme la firma asta, se lucreaza de acasa de mai mult timp.

De altfel nu cunosc sa fi fost probleme si masurile luate sa nu fi fost adecvate, motivul pentru care mai multe masuri de securitate, ca sa fac referire direct la doua din cerintele precizate in lege.

Daca se ia o situatie pana la absurd, orice angajat poate face orice, asta nu da caz firmei sa iau cele mai extreme masuri, nu?

Observ ca exista un anumit grad de interpretare, asi vrea sa stiu de la cineva care lucreaza in sfera asta cum s-ar vedea situatia.

In alta tara au fost respinse masurile luate de firma de o agentie de protectie a datelor, s-ar putea apela si la noi, la ANSPDCP?

Asi vrea sa stiu ceva concret. Nu cunosc domeniul, de asta intreb aici. Asta e intrebarea mea, care e procesul, mediul, detallile in care un astfel de caz s-ar discuta cu autoritatile responsabile?

Care ar fi pasul urmator, consult cu un avocat, reclamatie, sau altceva?

Tu ai vreo experienta profesionala care poate ajuta?

Ultima modificare: Luni, 23 August 2021
Haiduc00647, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supraveghere audio-video - legala sau nu rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! am lucrat la o gradinita de copii unde conducerea a montat in bucataria unde lucram o camera de supaveghere audio/video in urma careia ,atat eu cat ... (vezi toată discuția)
Instalare camere de supraveghere in birou AndreeaM053 AndreeaM053 Buna ziua, Dupa ce am revenit din concediul de odihna am observat ca angajatorul a montat o camera de supraveghere in biroul in care lucrez. In birou facem ... (vezi toată discuția)
Supraveghere video valentinmitrachee valentinmitrachee Buna ziua! Suntem o gradinita particulara. Am construit o cladire unde isi va desfasura activitatea gradinita, incepand cu luna Septembrie 2020. Mentionez ... (vezi toată discuția)