avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ...

Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de intretinere . Sotia a achitat o anumita suma si totul sa semnat .
Intrebarea este :
1. Daca are aceasta clauza de abitatie viagera o are sotul , poate sotia sau copii sa il dea afara din casa cat traieste ?
2. Daca cumva sotia sau copiii vor sa vanda casa , pot sa o faca fara acordul sotului care are aceasta clauza ?
3. Daca cumva vande imobilul , trebuie sa ii cumpere sotului o alta locuinta ca si suprafata ca a casei pe care are o asemenea clauza ?
4. Daca decedeaza cumva sotia , copii pot sa vanda casa atat timp cat traieste sotul care are aceasta cluaza de abitatie viagera ?
5. Daca cumva moare sotia , sotul supravietuitor , poate aduce in casa o alta femeie ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 00:48, 31 August 2021
Buna ziua,
Trebuie vazut contractul pentru a raspunde cu exactitate, dar in principiu:
1. nu
2. da, cu respectarea clauzei de noul cumparator
3.nu
4.da
5. nu
Sotul nu poate fi dat afara cat are acel drept de abitatie. Casa poate fi vanduta, se va vinde de fapt doar nuda proprietate, putin probabil sa cumpere cineva.
daca moare nevasta, sotul poate locui cat traieste, cu cine vrea el, deci poate aduce in casa pe cine doreste, daca trebuie sa indeplineasca conditiile adliteram, o ia pe acea femeie de navasta
Buna ziua . Am vazut raspunsurile , dar ati spus ca daca cumva sotia vrea sa vanda imobilul si sotul are actul de habitatie viagera , sotia poate vinde locuinta , dar atunci sotul ce face va fii aruncat in strada , fara sa aiba o alta casa ?
La alta intrebare am intrebat daca dupa moartea sotiei , daca copiii vor sa vanda casa si sotul are acel act , ce face il arunca in strada ? Sau au obligatia sa ii cumpere o casa , apartament sau garsoniera unde sa locuiasca pana decedeaza ?
Va reamintesc ca in acel contract scrie clar : sotul are drept de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de intretinere .Atunci va rog sa imi raspundeti ce drepturi are sotul cat traieste si daca cineva are dreptul de a vinde casa iar lui sa nu ii cumpere nimic ? Sau daca se vinde casa au obligatia copiii sa ii cumpere un loc unde sa traiasca sotul pana decedeaza ?
Ce inseamna normal abitatie viagera asupra intregului imobil existent ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, v-am raspuns. Daca se va vinde casa, noul cumparator va trebui sa respecte dreptul de folosinta al celui care locuieste acolo in baza clauzei de habitatie.
Nu credeti ca persoana respectiva ar fi trebuit să afle răspunsul la aceste întrebări înainte de a face vanzarea.?

Alte discuții în legătură

Casa vanduta de sot, sotiei cu clauza de abitatie viagera dodorel62 dodorel62 Prietenul meu este casatorit legitim cu sotia si i a vandut acesteia casa . Buna seara , Prietenul meu fiind casatorit legitim cu sotia lui , de comun ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei mele si ... dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei mele si am o clauza de abitatie viagera , care spune asa : ,, Imi rezerv dreptul de abitatie viagera ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)