avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Au aparut modificari la pensia anticipata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Au aparut modificari la pensia anticipata urmare a ...

Buna ziua! Au aparut modificari la pensia anticipata urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale legate de existenta unui handicap? Adica nu mai conteaza perioada de dobandire a handicapului?
Cel mai recent răspuns: lujerului , utilizator 07:47, 26 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Notă
Prin DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE nr. 632 din 9 octombrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 995 din 26 noiembrie 2018, s-a admis excepția de neconstituționalitate, constatându-se că sintagma "preexistent calității de asigurat" cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituțională.

Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUȚIA ROMANIEI, republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispozițiile din legile și ordonantele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtți Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.

În concluzie, în intervalul 26 noiembrie 2018 - 9 ianuarie 2019, sintagma "preexistent calității de asigurat" cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost suspendată de drept, încetându-și efectele juridice în data de 10 ianuarie 2019, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederii atacate.
Multumesc! O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Handicap preexistent calitatii de asigurat nyflorin nyflorin Buna ziua, Ma numesc N.F., sunt din Slatina. Sunt persoana cu handicap gradul accentuat. Handicapul il am din nastere. Am certificat de handicap preexistent ... (vezi toată discuția)
Abuzul și neglijenta în serviciu sanda2s sanda2s Abuzul și neglijenta în serviciu mai sunt în vigoare? (vezi toată discuția)
Legea nr. 61/1991, art. 2 pct. 27) - incetare efecte juridice sintagma "in mediul urban" cezarionescu cezarionescu Buna ziua. Am gasit pe portalul legistatie.just.ro ( https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/125693) nota de mai jos. Nu imi e clar ce inseamna ... (vezi toată discuția)