avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Recunoaștere diplomă de studii
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Recunoaștere diplomă de studii

Bună seara! Am terminat facultatea de Agricultură în anul 1995(5 ani), iar în 1995-1996 am urmat studiile de master cu durata de 1 an(abia se înființaseră studiile de aprofundare - de master), cu specializarea Manager Agricol. Nu existau în perioada aceea studii de master de 1,5 sau 2 ani. Sunt profesor titular în învățământul liceal și aș vrea să predau și ore de economie și educație antreprenorială. În centralizator, la specializarea obținută prin master apare specializarea mea, Manager Agricol, însă mi se spune că trebuie să fac dovada a 90 de credite sau masterul să fie de 1,5-2 ani. Pe vremea aceea nu existau cursuri de master de 1,5- 2 ani și nici creditele. Așadar, diploma mea de master nu are nicio valoare, trebuie să fac din nou cursurile cu aceeași specializare care astăzi au credite și durata de 1,5-2 ani?
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2021
CeraRadu, utilizator
Cel mai recent răspuns: CeraRadu , utilizator 08:30, 27 August 2021
Legea nr.288/2004 - În vigoare de la 10 iulie 2004
art. 18
.....
(2) Diplomele absolvenților de învățământ superior sunt recunoscute și oferă drepturi în condițiile stabilite de legislația în vigoare la data obținerii actului de finalizare a studiilor.
(3) Diplomele absolvenților de învățământ superior cu durata de 5-6 ani sunt de drept echivalente cu diplomele de master.

Legea nr. 1/2011
art.153
...
(2) Diploma de absolvire sau de licență a absolvenților învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.
Mulțumesc, dar eu mă refeream doar la diploma de master pe care am oținut-o
după terminarea celor 5 ani de studii, în urma căreia am dobândit o nouă specializare. Pe diploma de licență specializarea este alta decât pe diploma de master. Voiam să știu dacă pot preda ca profesor calificat acele ore, de vreme ce în Centralizator, la rubrica studii de master acreditate, apare exact specializarea înscrisă pe diploma mea de master care pe atunci era de un an și fără credite. Mi se spune că doar pentru master trebuie să fac dovada a 90 credite sau ca acesta să fie de cel puțin 1,5 ani, dar cum, dacă în perioada aceea acestea nu existau? Se poate ca pentru a obține aceeași specializare programele de formare să aibă durate diferite? Adică, ar trebui să urmez cursuri de 1,5 ani în urma cărora să obțin aceeași specializare?
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Incercati sa obtineti un punct de vedere de la CNRED - Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor
[ link extern ]
Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Incercati sa obtineti un punct de vedere de la CNRED - Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statut juridic diploma de absolvire, inginer colegiu - 2001, legea 84/1995 Promoafaceri Promoafaceri Buna ziua! In urma unui curs sustinut la un furnizor de formare profesionala, comisia de examinare de la Autoritatea Nationala pentru Calificari, a constatat ... (vezi toată discuția)
Echivalare diploma?!?! lyssed lyssed Sunt absolventul unei academii de Arte Plastice din Olanda unde am studiat 4 ani si am acumulat un numar de 240 credite, facultate pe care am absolvit-o in ... (vezi toată discuția)
Studii universitare de lungã sau de scurtã duratã flodac flodac Bună ziua! Vă rog să mă lămuriți În anul 2008 am absolvit cu examen de licență cursurile de 4 ani (I.D.) ale Facultății de ... (vezi toată discuția)