avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Decizii ale Curtii Constitutionale
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Decizii ale Curtii Constitutionale

In dreptul nostru nu exista nici o reglementare , care sa sanctioneze neaplicarea deciziilor Curtii Constitutionale de catre instante . Pe langa faptul , ca aceasta practica invedereaza , ca aceste decizii - desi Constitutia ( art.147 alin.4) reglementeaza , ca DCC sunt general valabile de la data publicarii lor in Monitorul Oficial - este ceva facultativ din partea instantelor , este si dovada ca unele articole ale Constitutiei nu sunt valabile ?
Buna ziua !
Art.147 din Constitutia Romaniei, republicata in M.O. nr.767din 31.10.2003, prevede ca dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare ,precum si din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juidice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale , daca in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen( 45 de zile), dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
Cu stima !
Cu respect .Stimate domn,ati ocolit cu succes subiectul ,dar fara efectul scontat . Cele comprinse in pozitia Dvs . sunt cele definite de art.147 alin.(1) din Constitutie , si nu are nimic comun cu subiectul propus pentru dezbatere . Alin.(4) al art.147 -pe care l-am invocat - defineste :"Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei . De la data publicarii , deciziile sint general obligatorii si au putere numai pentru viitor.
Ramane , deci , in continuare intrebarea : in cazul in care - exemple sunt destule - instanta de judecata nu aplica prevederile imperative/coercitive ale unei legi , care sunt intarite cu DCC - neglijindu-le pe acestea din urma - , pentru care fapt nu exista nici o sanctiune , totul ramane cum s-a cuprins in hotarare , se mai poate sustine , ca art.147 alin.(4) din Constitutie mai este valabil , sau este la aprecierea facultativa a magistratilor .
Apropo de deciziile Curtii Constitutionale, stie cineva daca acea decizie prin care s-a invocat neconstitutionalitatea modificarilor aduse la taxele de timbru, s-a dat vreo solutie definitiva sau e in coada de peste. Nu de alta dar, ne afecteaza pe noi iar pe clienti rau la buzunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa decizia ccr provind necosntitutionalitatea retinerii cas ... romeo bratu romeo bratu Dupa decizia CCR provind neconstitutionalitatea retinerii CAS din pensie prin ordonanta de urgenta, care aunt caile legale pentru recuperarea sumele retinute ... (vezi toată discuția)
De când este valabilă o decizie dată de curtea constituţională a româniei ? viktorV viktorV De când este valabilă o decizie dată de Curtea Constituţională a României ? (vezi toată discuția)
Decizia ccr din 30.10.2019 privind indice corectie GigiH GigiH Soția mea a fost pensionata invaliditate 1999-2013, după care a fost pensionata în octombrie 2013 la limită de vârstă. Hotărârea CCR din 30.10.2019 i ... (vezi toată discuția)