Am urmatoarea intrebare: am o contestatie la executare, pentru care am solicitat si suspendarea- am platit cautiune, insa a fost respinsa cererea de suspendare. Am facut cerere de recuperare cautiune insa a fost respinsa ca neintemeiata.
Poate sa ma ajute cineva - pe ce baza a fost respinsa? am dreptul sa fac recurs la 30 zile de la comunicare. Ma ajuta cineva - ce anume sa mai argumentez? Multumesc frumos!
Art. 719 cod procedura civila – Restituirea Cautiunii Judiciare (4) spune ca: Dacă cererea pentru care s-a depus cauţiunea a fost respinsă, instanţa va dispune din oficiu şi restituirea cauţiunii.
S-a respins pentru ca a fost respinsă cererea de suspendare! Codul spune destul de clar că acea cautiune va rămâne la dispoziția instantei, până la rămânerea definitivă a hotărârii din contestație.
Dacă se admite contestația, se înapoiază cauțiunea debitorului. Dacă se respinge, aceasta îi va reveni creditorului pentru plata creanțelor, daunelor și/sau cheltuielilor de judecată.
Cred ca faceti o confuzie intre contestatia la executare si cererea de suspendare provizorie a executarii, pentru care am platit cautiune dar a fost respinsa.
(1) Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia ia executare sau prin cerere separată.
(4) Dacă cererea pentru care s-a depus cauţiunea (adica cea pentru suspendare provizorie!) a fost respinsă, instanţa va dispune din oficiu şi restituirea cauţiunii - ceea ce nu s-a intamplat nici din oficiu, nici in urma cererii de restituire recipisa.
Multumesc, voi astepta si comunicarea, care probabil va veni cine stie cand...cred ca stiu si unde am gresit. M-am bazat pe ceea ce spune articolul 719- daca este respinsa cererea de suspendare,... Instanta..din oficiu....etc, ceea ce nu s-a intamplat.
trebuia sa astept comunicarea, sa o legalizez si sa fac cererea, ori eu am facut imediat cererea...nu ma mai surprinde nimic, din moment ce am alt proces castigat, la care am platit cautiune, pana au fost date termenele am platit si datoria (adica nu a mai fost cazul de suspendare!!), a trecut 1 an si inca nu am primit recipisa (acolo am facut asa cum am zis mai sus, legalizare, cerere...etc).
:)))))) Le-ati abramburit de tot...
Ce spuneti dvs cu restituirea, este pe la art 1000 și ceva, ce reglementează cauțiunea judiciară (în alte cazuri decât cea de la suspendarea executării)
Articolul 719 Suspendarea executarii
(1) Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentru motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.
(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicita trebuie sa dea in prealabil o cautiune, calculata la valoarea obiectului contestatiei, dupa cum urmeaza:
a) de 10%, daca aceasta valoare este pana la 10.000 lei;
b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depaseste 10.000 lei;
c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depaseste 100.000 lei;
d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depaseste 1.000.000 lei.
(3) Daca obiectul contestatiei nu este evaluabil in bani, cautiunea va fi de 1.000 lei, in afara de cazul in care legea dispune altfel.
(4) Suspendarea executarii este obligatorie si cautiunea nu este necesara daca:
1. hotararea sau inscrisul care se executa nu este, potrivit legii, executoriu;
2. inscrisul care se executa a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta;
3. debitorul face dovada cu inscris autentic ca a obtinut de la creditor o amanare ori, dupa caz, beneficiaza de un termen de plata.
(5) Daca bunurile urmarite sunt supuse pieirii, degradarii, alterarii sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea pretului obtinut din valorificarea acestor bunuri.
(6) Asupra cererii de suspendare instanta, in toate cazurile, se pronunta prin incheiere, chiar si inaintea termenului fixat pentru judecarea contestatiei. Partile vor fi intotdeauna citate, iar incheierea poate fi atacata numai cu apel, in mod separat, in termen de 5 zile de la pronuntare pentru partea prezenta, respectiv de la comunicare pentru cea lipsa.
(7) Daca exista urgenta si daca, in cazurile prevazute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a platit cautiunea, instanta poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare. Incheierea nu este supusa niciunei cai de atac. Cautiunea depusa potrivit prezentului alineat ramane indisponibilizata chiar daca cererea de suspendare provizorie este respinsa si este deductibila din cautiunea finala stabilita de instanta, daca este cazul.
(8) Incheierea prin care s-a dispus suspendarea executarii silite se comunica din oficiu si de indata executorului judecatoresc.
Articolul 720 Efectele solutionarii contestatiei
(1) Daca admite contestatia la executare, instanta, tinand seama de obiectul acesteia, dupa caz, va indrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori incetarea executarii insesi, va anula ori lamuri titlul executoriu.
(2) De asemenea, daca prin contestatia la executare s-a cerut de catre partea interesata impartirea bunurilor proprietate comuna, instanta va hotari si asupra impartelii acestora, potrivit legii.
(3) In cazul respingerii contestatiei, contestatorul poate fi obligat, la cerere, la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar cand contestatia a fost exercitata cu rea-credinta, el va fi obligat si la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei.
(4) Hotararea de admitere sau de respingere a contestatiei, ramasa definitiva, va fi comunicata, din oficiu si de indata, si executorului judecatoresc.
(5) Daca contestatia este admisa, executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze masurilor luate sau dispuse de instanta.
(6) Atunci cand contestatia a fost respinsa, suma reprezentand cautiunea depusa ramane indisponibilizata, urmand a servi la acoperirea creantelor aratate la alin. (3) sau a celor stabilite prin titlul executoriu, dupa caz, situatie in care se va comunica executorului si recipisa de consemnare a acestei sume.
(7) In cazul in care constata refuzul nejustificat al executorului de a primi ori de a inregistra cererea de executare silita sau de a indeplini un act de executare silita ori de a lua orice alta masura prevazuta de lege, instanta de executare va putea obliga executorul, prin aceeasi hotarare, la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei, precum si, la cererea partii interesate, la plata de despagubiri pentru paguba astfel cauzata.
(8) In situatia prevazuta la alin. (7), instanta va solicita incheierea prevazuta la art. 665 alin. (1) sau, dupa caz, actul care constata refuzul executorului judecatoresc de a primi ori de a inregistra cererea de executare silita, de a indeplini un act de executare silita ori de a lua alta masura prevazuta de lege.
Ce-mi place când oamenii cer sfaturi, le primesc și tot nu stiu ce sa faca cu ele...
Succes! Și sa nu dați vina pe "sistem" atunci când veți intampina surprize!
Cautiune
leona777
as vrea sa stiu : daca am platit o cautiune in civil ptr suspendare executare silita, si apoi am pierdut procesul, pot recupera cautiunea, sau nu ? multumesc ... (vezi toată discuția)