Eu nu as fi atat de transant, mai ales ca sunteti pe vechiul cod, respectiv art. 723 ind. 1.
In afara de faptul ca am avut un dosar in care am cerut despagubiri (intarziere pentru suspendarea executarii pentru o perioada de cateva luni - am cerut dobanda legala) din cuantumul cautiunii depuse de debitor care, culmea, a fost respins pe motiv ca nu am facut dovada prejudiciului si a fost returnata cautiunea debitorului, iata si o solutie jurisprudentiala a ICCJ care intareste faptul ca, pe vechiul cod, se restituie cautiunea via
[ link extern ] :
Potrivit art.7231 C.proc.civ., cauţiunea se eliberează celui care a depus-o în măsura în care asupra acesteia cel îndreptăţit în cauză nu a formulat cerere pentru plata despăgubirii cuvenite, până la împlinirea termenului de 30 zile de la data la care, prin hotărâre irevocabilă, s-a soluţionat fondul cauzei.
Din interpretare acelui text de lege rezultă că pentru formularea cererii de restituire cauţiune, trebuie îndeplinite , în prealabil, două condiţii, respectiv, hotărârea de fond să fie irevocabilă, pe de o parte, iar pe de altă parte, partea interesată, în speţă, creditorul să nu fi formulat cerere pentru plata de despăgubiri din suma achitată cu titlu de cauţiune.