avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Lipsa discernamant
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Lipsa discernamant

Buna ziua.
Am sa incerc sa fiu cat mai scurta in relatare.
Mama mea este destul de bolnava, diagnosticata cu diabet, de la diabet au aparut multiple complicatii, este cazuta la pat. Problema mea este urmatoarea: tinand cont de faptul ca acuza dureri, starea de sanatate este deplorabila vazand cu ochii doar, pe direct este pe moarte daca ramane asa, dar nu vrea la medic. Atat eu cat si tatal meu daca incercam sa o convingem sa mearga la spital ne injura, devine nervoasa, agitata, plange, daca chemam ambulanta ea refuza internarea, nu rezolvam nimic, a refuzat deja de 2 ori, starea ei se agraveaza, nu stiu cum sa fac sa fie vazuta de un medic. Daca aduc pe cineva in casa sa vb cu ea sau sa o vada il da afara, de medici sa nu auda. Legal ce pot face? Exista vreo varianta sa se confirme ca ea nu mai are discernamant? E imposibil un om sanatos psihic sa refuze ajutor medical
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 07:33, 10 Septembrie 2021
în urma unei expertize medico legale se va stabili dacă are sau nu discernământ însă aceasta implică deplasarea mamei la spital.
Posibil sa aveti de a face si cu o depresie sau cu o nesiguranta vis a vis de tot ce inseamna medici/spitale avand in vedere perioada pe care o traversam.

Nu cred insa ca putem discuta despre o lipsa a discernamantului in sensul legii spre a o putea pune sub interdictie. Nu consider ca o expertiza medico legala ar putea trage o asemenea concluzie avand in vedere cele prezentate de dvs.

Mai repede v as sfatui sa luat legatura cu un psiholog/psihiatru care fie sa vina sa o vada la domiciliu, fie sa va indrume cum sa incercati sa o convingeti sa vrea sa fie ajutata si vazuta de doctor.
Din ce povestiți, mama dvs are discernământ dar are alte probleme de natură psihică (de ex: depresie). Expertiză nu îi puteți face dacă ea se împotrivește. Dacă are o criză mai mare și vrea să își facă rău sieși sau celor din jur, puteți să solicitați internarea nevoluntară, caz în care va fi internată într-in spital de psihiatrie și i se va face o evaluare a stării psihice și i se va aplica tratamente medicamentoase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)
Internare bolnav psihic dependent de alcool eugen_2 eugen_2 Tatal meu e alcoolic inrait cat si bolnav psihic, un adevarat pericol public. A fost internat de atatea ori la spitalul de psihiatrie dar dupa cateva zile ii ... (vezi toată discuția)
Internare nevoluntara-legea sanatatii mintale LoredanaP LoredanaP Buna ziua, Avem o persoana in familie care de aproximativ 3-4 luni da semne de depresie psihica. Mentionez ca a fost internata o data la spitalul Obregia sub ... (vezi toată discuția)