Buna ziua!
In 2017 am vandut un imobil impreuna cu fratele meu. Acum, lui i-a venit o decizie de impunere pentru a plati CASS pentru acel an (cred ca 5,5% din salariul minim atunci. Este o decizie corecta? Dupa stiinta mea textul legal care impune aceasta taxa a fost emis in 2018, dar s-ar putea sa gresesc.. Multumesc!
La vanzarea acelui imobil nu se datoreaza CASS . Acea decizie de impunere pt CASS a venit pentru alte venituri ( dividende , activitati independente , chirii ) . Mai exact alegeti una de aici :
"ART. 155 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 , datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;
c) venituri din activități independente, definite conform art. 67 ;
d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din investiții, definite conform art. 91;
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117;
i) indemnizații de șomaj;
j) indemnizații pentru creșterea copilului;
k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
l) indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale. "
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.