Buna ziua!
In 2017 am vandut un imobil impreuna cu fratele meu. Acum, lui i-a venit o decizie de impunere pentru a plati CASS pentru acel an (cred ca 5,5% din salariul minim atunci. Este o decizie corecta? Dupa stiinta mea textul legal care impune aceasta taxa a fost emis in 2018, dar s-ar putea sa gresesc.. Multumesc!
La vanzarea acelui imobil nu se datoreaza CASS . Acea decizie de impunere pt CASS a venit pentru alte venituri ( dividende , activitati independente , chirii ) . Mai exact alegeti una de aici :
"ART. 155 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 , datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;
c) venituri din activități independente, definite conform art. 67 ;
d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din investiții, definite conform art. 91;
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117;
i) indemnizații de șomaj;
j) indemnizații pentru creșterea copilului;
k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
l) indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale. "