avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna seara!am o intrebare..cate zile de concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna seara!am o intrebare..cate zile de concediu am,deoarece ...

buna seara!am o intrebare..cate zile de concediu am,deoarece tatal meu vitreg a decedat?mentin ca a avut aceiasi adresa..si plus de asta,eu tb sa recuperez la munca acele 3 zile?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:14, 20 Septembrie 2021
Zilele de concediu de odihna sunt cele din contractul individual de munca si nu sunt afectate de zilele libere date de firma pentru diverse evenimente din familie, nasterea unui copil, casatorie, decesul unui membru al familiei pana la un anumit grad.,
Zilele libere pentru evenimente familiale sunt prevazute in contractul colectiv de munca si nu au legatura cu contractul individual de munca.
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

2. Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.

3. Zille libere platite acordate in cazul unor evenimente familiale deosebite, din cate cunosc , nu se recupereaza.
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara
Acel tip de concediu se acorda doar daca este stabilit in Regulamentul intern sau CCM. In caz contrar nu primiti nimic. Numarul de zile care se acorda trebuie stabilit tot prin RI sau CCM.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere căsătorie copil Tati Ana Tati Ana Se casatoreste fica soției ,am și eu dreptul la zile libere? (vezi toată discuția)
Cate zile am dreptul pt casatorie Valyciuturoianu Valyciuturoianu Cate zile libere am dreptul pt căsătorie care o am luna aceasta (vezi toată discuția)
Zile libere deces bunici. la cate zile libere are dreptul un ... cecilia.ciobanu cecilia.ciobanu Zile libere deces bunici. La cate zile libere are dreptul un angajat, in cazul decesului unuia dintre bunici, daca in RoI si in CCM nu este mentionat ... (vezi toată discuția)