avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume familie la o perioada dupa casatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume familie la o perioada dupa casatorie

Buna ziua! Daca la casatorie imi retin numele de dinaintea casatoriei si sotul il retine pe al lui, pentru a nu avea necesitatea de a schimba actele si peste o perioada de timp - 5-10 ani doresc sa preiau si numele lui, este posibil? Din interpretarea codului civil, inteleg ca este posibila schimbarea numelui pe cale administrativa, cu acordul sotului. Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Septembrie 2021
dirgni8, utilizator
Cel mai recent răspuns: dirgni8 , utilizator 22:40, 15 Noiembrie 2021
Procedura schimbării de nume pe cale administrativă este reglementată de Ordonanța Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată prin Legea nr. 323/2003, cu modificările și completările ulterioare.

Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, aflat În subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului în a cărui raza teritorială își are domiciliul.

Sunt de asemenea considerate justificate și cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
...
- când în urma divorțului un fost soț revine la numele de familie purtat anterior și care provine dintr-o altă căsătorie, de asemenea desfăcută prin divorț, și dorește să poarte numele dobândit la naștere

- când fostul soț dorește să poarte numele de familie pe care l-a avut în căsătorie, pentru a avea un nume comun cu copiii încredințați spre creștere și educare, cu consimțământul fostului soț, dat în formă autentică
...

Detalii
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns! Inteleg ca nu este deci posibil ca numele sa fie schimbat dupa o perioada de timp? Pentru a da un exemplu: sotul A si sotul B se casatoresc si retin numele de familie A, respectiv B. Peste 10 ani, fara nicio schimbare la starea civila, sotul A doreste sa schimbe numele pe cale administrativa sa se numeasca A -B - este posibil?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți sa va schimbați numele oricând, în ce fel doriți, dar numai cu acordul soțului.
multumesc!
Da este posibil dar nu este indicat. Dosarul de schimbare de nume este foarte anevoios. Cuprinde multe documente si de asemenea mult efort si din partea functionarului. Total nejustificat. Iar dupa schimbare tot timpul trebuie sa aveti cu dvs. dispozitia pentru a face dovada de nume. Nu va indic sa procedati decat pe calea cea mai simpla si corecta si anume aceea de a va schimba numele acum, la casatorie si a trece pe numele sotului. Intre timp vin si copiii si faceti o incurcatura si mai mare. Ori acum ori deloc. Ramaneti asa, fiecare pe numele lui. Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Buna ziua alemate1974 alemate1974 Am divortat de fosta sotie acum 5 ani. Dupa divort ea a ales sa-mi pastreze numele. Avem o fetita de 8 anisori care normal imi poarta numele. Credeti ca este ... (vezi toată discuția)
O amica are o problema alinagr alinagr Buna ziua.Am o amica ce are o problema.Va dau mai jos mesajul ei si sper sa gaseasca rezolvare.Multumesc [b][quot]Tocmai ce am facut 4 ani de la nunta si am ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa casatorie gabilificiu gabilificiu Buna ziua, M-am casatorit in Italia anul trecut....si am pastrat numele meu pentru ca nu am avut posibilitatea sa trec pe numele sotului meu cu toate ca ... (vezi toată discuția)