avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz plată diurna sofer camion
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz plată diurna sofer camion

Daca se poate sa primesc si eu un sfat la problema mea.
Am lucrat timp de 2 saptamani si jumătate la o firma de transporturi in functia de sofer de camion.Dupa aceasta perioadă am demisionat din motive personale.Activitatea mea sa desfasurat in străinătate Eu am plecat cu camionul din țară si m.am întors cu camionul
Acum firma refuza sa imi plateasca diurna in euro pe motiv ca nu am respectat contractul.A fost o înțelegere verbala ca perioada de stat in strainatate sa fie de 6 saptamani,dar m.am gandit ca fiind in perioada de proba nu va fi o problemă.
Am avut anexa la contract in care scria ca diurna mea va fi de 70 de euro la zi,dar cred ca am uitat sa o iau din camion si am doar contractul si cererea de demisie.
La ITM am facut sesizare însă nu am primit nici un răspuns momentan.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 26 Septembrie 2021
Modalitatile legale prin care se pot recupera drepturile salariale neplatite de catre angajator sunt:
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Autoritățile și instituțiile publice sesizate au obligația sa comunice petitionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petitiei, răspunsul, indiferent dacă solutia este favorabila sau nefavorabila.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tipic patroni care nu platesc, dar au pretentii Soferita01 Soferita01 Buna ziua tuturor. Eu si sotul meu am lucrat la cineva ca soferi de camion. Toate bune si frumoase pana in august anul trecut cand nu ne-a bagat salariile la ... (vezi toată discuția)
Daca as vrea sa dau in judecata sa mi se plătească orele suplimentare ... padre padre Daca as vrea sa dau in judecata sa mi se plătească orele suplimentare de catre contabil deoarece nu a respectat codul muncii fara a implica firma se poate? (vezi toată discuția)
Cum pot fii recuperați bani de diurna externa din august anul ... MariaKis MariaKis Cum pot fii recuperați bani de diurna externa din august anul trecut? Menționez firma e la un pas de faliment. (vezi toată discuția)