avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum radiez un autoturism avand hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum radiez un autoturism avand hotarare judecatoreasca

Am vandut un autoturism iar cumparatorul nu a inmatriculat-o pe numele sau. Acum am o hotarare judecatoreasca in care cumparatorul este obligat sa isi inmatriculeze masina pe numele sau. Eu ce trebuie sa fac?
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hurdubae , utilizator 10:09, 29 Septembrie 2021
Pai nu o radiati, pentru ca nu puteti indeplini procedura DRPCIV si nu sunteti in nici o situatie de acest gen.
[ link extern ]
Cum l-aș putea obliga pe cumpărător să-și înmatriculeze mașina pe numele lui având o hotărâre judecătorească în acest sens?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legislatia noastra e inexistenta la acest capitol, cred ca sunt sute de masini (poate chiar mai multe) care circula in acest fel. Codul rutier spune ca de fapt inmatricularea acelui autovehicul e suspendata:
Art. 11
(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
(4^3) În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.
(4^4) În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul prevăzut la alin. (4) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate.
(4^6) În cazurile prevăzute la alin. (4^3) și (4^5), autoritatea competentă de înmatriculare, respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, înregistrează suspendarea înmatriculării în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate. Datele referitoare la suspendare se șterg după 5 ani de la data încetării acesteia.

Partea proasta e ca politia nu este obligata sa caute si sa "scoata din circuit" o astfel de masina. Daca se nimereste la un control ca politistul sa fie ceva mai vigilent, i se retine certificatul de inmatriculare si numerele :
Art. 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:.
............................
y) înmatricularea vehiculului este suspendată, în condițiile legii.
....................
(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b), o), p), r), s) și y), odată cu reținerea certificatului de înmatriculare polițistul rutier retrage și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Prin urmare, ca acel cumparator (sau unul dintre, daca sunt mai multi, succesiv) sa ajunga s-o inmatriculeze, trebuie ca un politist "norocos" sa-i retina CI si numerele.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns. In acest caz pot sa merg la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor si sa solicit suspendarea inmatricularii autoturismului in baza hotararii judecatoresti. Iar in cazul in care mai primesc vreo amenda pentru lipsa rovinieta va fi mai simplu de contestat si anulat. Am asa un sentiment ca imi voi petrece restul zilelor contestand procese verbale de amenda pt lipsa rovinieta...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupun ca au trecut deja cele 90 de zile legale, în mod normal înmatricularea e deja suspendată. Nu sunt reținute actul și numerele. Și în baza de date sunteți ultimul proprietar.

Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună seara, am o mașină în care am făcut contract vanzare ... Cristian1997 Cristian1997 Bună seară , am o mașină în care am făcut contract vanzare cumparare am inscriso ca bun la primarie pe numele meu dar nu am inmatriculato pe numele meu ... (vezi toată discuția)
Vandut masina cu acte cum pot so radiez Dinuneculai Dinuneculai Buna ziua am vandut o masina cu tot cu acte .am pierdut copia de buletin a persoanei. Cum pot sa gasesc masina so radiez sau sa o denunt la furt .va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Talon înstrăinat către : elvis_zft elvis_zft Am o nelămurire, Fratele meu locuieste in străinătate, si mia lasat mie o masina inscrisa in romania . La mentiunea instrainat catre scrie numele meu si ... (vezi toată discuția)