avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, firma A, care are masina pe leasing după ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, firma A, care are masina pe leasing după un anumit ...

Buna ziua,
firma A, care are masina pe leasing după un anumit timp o vinde agentului B care a lucrat pe ea. Intrebare: agentul B, în calitate de persoană fizică poate să o vândă fără să o mai înmatriculeze pe numele său, cumpărătorului C. Daca DA, vă rog să-mi spuneti cum se procedează. Eu fiind cumpărătorul C.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 08:19, 27 Ianuarie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
C are niste mici probleme, exista un termen de 90 de zile, pentru realizarea inmatricularii, ce curge din momentul inregistrarii fiscale de catre B.
Articolul 11
(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Teoretic, B o poate vinde mai departe, insa termenul de 90 de zile curge de la momentul cind a devenit proprietatea sa. C se va conforma urmatorului paragraf :
(4^4) În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul prevăzut la alin. (4) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate.

Altfel, daca nu se descurca cu termenul de 90 de zile :
(4^3) În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Adica C are un risc, atit, prima data sa nu respecte cele 90 de zile si al doilea sa circule cu inmatricularea (certificatul de inmatriculare al firmei A) suspendata si sa fie depistat la un control rutier E caz penal.

Multi nu transcriu că să rămână valabilă RCA-ul mașinii.. O fac la expirare RCA, sau când înainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, in data de 30.12.2022 am cumpărat o mașină second-hand. ... Elena-Alexandra Elena-Alexandra Bună ziua, In data de 30.12.2022 am cumpărat o mașină second-hand. As vrea sa știu care este termenul până la care trebuie finalizate actele ... (vezi toată discuția)
Bună seara, am o mașină în care am făcut contract vanzare ... Cristian1997 Cristian1997 Bună seară , am o mașină în care am făcut contract vanzare cumparare am inscriso ca bun la primarie pe numele meu dar nu am inmatriculato pe numele meu ... (vezi toată discuția)
Inmatriculez masina second hand haloiu_radu@yahoo.fr haloiu_radu@yahoo.fr Am cumparat o masina second hand din Franta in 2018 si deci acum in 2020 nu pot s o inmatriculez caci au trecut mai mult de 90 zile de cind am devenit ... (vezi toată discuția)