avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contract comodat bun imobil cedat de o persoana ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contract comodat bun imobil cedat de o persoana fizica catre societate in vederea inchirierii

O persoana fizica, proprietar al unui nr. de peste 5 apartamente poate da sub forma de contract de comodat aceste apartamente unei societati platitoare de venit microintreprindere, apartamente care vor fi inchiriate de catre societate? Persoana fizica este asociat unic al societatii. La un eventual control ANAF avand in vedere numarul mare de apartamente, poate fi reconsiderat contractul de comodat ca si un contract de inchiriere si reincadatrat ca o activitate independenta si impozitata persoana fizica (ca PFA), avand in vedere art 83 din Codul Fiscal?
“Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor, califică aceste venituri în categoria venituri din activități independente și le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. “
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 02:43, 2 Octombrie 2021
Exista acest risc pentru persoana fizica in baza art 11 din Codul Fiscal si sa considere ca era indreptatita sa obtina ea venituri din cedarea folosintei acelor apartamente ( venit impozabil ) pe de o parte si de pe de alta parte societatea obtine veniturile sale impozabile ca si microintreprindere.

"ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri din cedarea folosintei bunurilor, obligativitatea inregistrari la registrul comertului mihai.ghita mihai.ghita Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor prin inchirierea spatiilor proprii, pana in acest moment sunt in derulare 5 ... (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale si calcularea venitului net pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor la inchiriere de mai mult de 5 imobile victorels victorels Obligatii fiscale si calcularea venitului net pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor la inchiriere de mai mult de 5 imobile ; calcul contributii ... (vezi toată discuția)
Declararea contractelor de inchiriere la organele fiscale  Laura Laura Buna ziua, sunt o persoana fizica si am cumparat patrimoniul(cladiri si terenuri) unei societati. Cladirile, mai multe la numar, intentionez sa le inchiriez ... (vezi toată discuția)