avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am un cont Euro (obținuți în urma vânzării unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am un cont Euro (obținuți în urma vânzării unui teren) și ...

Am un cont Euro (obținuți în urma vânzării unui teren) și vreau să virez parte din ei fiicei mele, singurul copil.
Ea este împuternicită pe cont și teoretic, poate efectua tranzacții.
Problema ține de transferul banilor în contul ei din Franța. Lucrează și locuiește acolo de mulți ani.
Cum ar trebui să procedez pentru a respecta cerințele legale? E suficient să virez banii și să scriu „donație”? Trebuie încheiat un act notarial care să consfințească semnificația viramentului, la mențiuni să fie trecut actul în discuție? Dacă da, trebuie autentificat și în limba țării în care trăiește și locuiește fiica (Franța)?
Vreau ca tranzacția să fie cât se poate de legală, să plătesc taxele necesare și să știu cam care va fi procentul/suma acestora, dacă va fi cazul...
Orice, care să clarifice cea mai bună cale ori opțiuni posibile, va fi foarte apreciat.
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2021
ivangu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ivangu , utilizator 09:53, 4 Octombrie 2021
Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
Conteaza si suma. Traieste si locuieste este una si are cetatenie este alta.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2021
trandafir2, moderator
Mulțumesc pentru răspunsul prompt!
Puteți detalia cu privire la semnificația „sancțiunii nulității absolute”? Nu prea înțeleg ce înseamnă... Bănuiesc oarece după cum sună semantic, dar m-aș bucura să nu merg pe bănuieli, dacă se poate. Mulțumesc!
Suma: Între 10000 și 40000 Euro.
Trăiește, lucrează și locuiește, n-are cetățenie. Are drept de muncă, a terminat o facultate și în Franța, are dublă diplomă (românească și franțuzească).
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2021
ivangu, utilizator
Adica donatia nu se poate face in principiu decat la notar, nefiind suficient ""să virez banii și să scriu „donație”"
Mulțumesc, din nou!
Acum, mă întreb dacă actul de donație (încheiat la notariat) poate fi semnat fără prezența copilului. Adică, să nu fie musai să vină din Franța pentru semnarea acestuia.
Apoi, dacă una dintre rațiunile actului de donație ar fi eliminarea suspiciunii de spălare bani, în România fiind ușor de dovedit care e proveniența acestora, (bani din contract vânzare, virați din cont în cont, același nume de familie și același domiciliu cu fata), revin cu întrebarea privind nevoia apoștilei, sau cum se cheamă traducerea legalizată, care să rezolve aceeași problemă pentru francezi. Credeți că e necesară?
Donatia este un contract. Contractul se semneaza de ambele parti. Partea care nu poate sa semneze, poate sa imputerniceasca. Fata se duce la consulat si imputerniceste pe cinevva din Romania (ar putea chiar si pe dvs, desi uneori nu pricep notarii, si riscati probleme).
Doi. ratiunea actului de donatie este legea civila.

Alte discuții în legătură

Cumparare casa pentru mama smith123 smith123 Vreau sa-i cumpar un imobil mamei mele, iar acesta va fi pe numele dansei, banii vor fi virati prin banca (fiind o suma mare), banii ii am deja intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Ce varianta exista pentru a primi in proprietate un imobil? Alexandru_Adam Alexandru_Adam Buna ziua. Avem o problema si nu reusim sa gasim o rezolvare. Este vorba despre casa bunicilor mei. Bunicul meu traieste iar bunica mea nu mai ... (vezi toată discuția)
Testament tip donatie Val3ica Val3ica Am si eu facut de bunicul un testament dar in act mai jos spune ca este donatie. El mai are 2 fete casatorite. Este posibil ca dupa moartea lui sa poate avea ... (vezi toată discuția)